Hopp til innhold

Politiet provoserer – ber redde kvinner stoppe buss for å få hjelp

I etterkant av drapet på britiske Sarah Everard, får politiet i London kritikk for å flytte ansvaret for vold mot kvinner over på ofrene.

Bilde tatt bakfra. Tre politimenn går nedover en gate. Synlig i bildet er også to kvinner som går mellom dem. Alle i helfigur.

Politiet i London har slitt med å gjenbygge tilliten til byens kvinner etter det ble kjent at en politimann kidnappet, voldtok og drepte 33 år gamle Sarah Everard. Her patruljerer tre politimenn i Westminster. Illustrasjonsbilde.

Foto: Frank Augstein / AP

Sarah Everard (33) ble meldt savnet 3. mars, da hun var på veg hjem i London etter et besøk hos en venninne.

En uke senere ble hun funnet død i en bekk i Ashford, sørvest for London, skriver BBC.

Politimannen Wayne Couzens ble torsdag dømt til livstid for å ha bortført, voldtatt og kvalt Everard.

Couzens skal ha stanset Everard med påskudd om at hun brøt koronareglementet, og sagt at han måtte arrestere henne.

Saken har ført til flere protester, minnemarkeringer og massiv kritikk mot politiet i London. Flere kvinner har uttrykt mistillit mot politiet.

Det har også satt fart på den nasjonale debatten om vold mot kvinner.

Nærbilde av Sarah Everard. Hun har blondt, tjukt hår med litt fall, og ser rett inn i kameraet. Hun smiler forsiktig.

Sarah Everard ble bare 33 år gammel. Nå får utspill fra londonpolitiet i etterkant av drapet på Everard det til å koke i Storbritannia.

Foto: - / AFP

«Vink en buss til siden»

Nå har uttalelser fra politiet i hovedstaden, the Metropolitan Police, gjort diskusjonen enda mer betent.

Fredag presenterte politiet en rekke råd for kvinner som frykter at politimannen som stopper dem, kanskje ikke har gode intensjoner.

Blant rådene var å ringe nødnummeret, forsøke å få kontakt med forbipasserende, eller å vinke en buss til siden for hjelp, skriver The Independent.

Å stille politiet spørsmål som «Hva gjør du her?», eller «Hvor er kollegene dine?», ble også nevnt.

Bilde fra en minnemarkering for Sarah Everard. Det er mørkt, men lys fra mobiltelefoner lyser opp. I front er et skilt med teksten "Killed by the system we're told protects".

Drapet på Sarah Everard har skapt mye engasjement i Storbritannia. Her fra en minnemarkering i London i mars.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Rådene kommer som et svar på det økende presset fra samfunnet om en tydelig strategi for hvordan politiet skal hindre vold mot kvinner.

På sine hjemmesider understreker politiet viktigheten av drapet på Everard i utformingen av rådene.

Kvinner The Independent har snakket med sa de var forferdet over rådene fra hovedstadspolitiet.

– Det er både skammelig og skremmende at politiet kommer med slike råd. Å sette spørsmålstegn ved en politibetjents legitimitet kan i verste fall føre til arrest, sa Charlotte Kneer, leder for et hospits for kvinner.

– Det er ikke kvinner som må endre oppførselen sin, det er politiet, la hun til.

Politikere i landet har kalt forslagene «irrasjonelle» og «fryktelige».

Cressida Dick, sjef for politiet i London, holder en tale/appell til pressen etter det ble kjent at morderen til Sarah Everard ble dømt til fengsel på livstid. Hun har på seg sort uniform, har rektangulære briller og kort, grått hår.

Rådene fra Metropolitan-politiet, her ved politisjef Cressida Dick, har ikke blitt tatt godt imot av den britiske befolkningen. Her er Dick avbildet under en pressekonferanse etter at Wayne Couzens ble dømt til fengsel på livstid.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Rådene fra Metropolitan-politiet, her ved politisjef Cressida Dick, har ikke blitt tatt godt imot av den britiske befolkningen. Her er Dick avbildet under en pressekonferanse etter at Wayne Couzens ble dømt til fengsel på livstid.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Oppfordret kvinner til å være smartere

Samtidig som det har blitt bedt om at sjefen for Metropolitan-politiet, Cressida Dick, skal gå av, har uttalelser fra en politiombudsmann skapt furore.

Philip Alott så seg nødt til å beklage etter et utsagn til BBC Radio om at kvinner bør være mer «gatesmarte».

Han sa også at Sarah Everard ikke burde ha godtatt den falske arrestasjonen, som endte med hennes død.

– Kvinner bør i større grad vite hva man kan bli arrestert for og ikke. Kanskje kvinner bør litt inn i politiets prosedyrer, uttalte ombudsmannen.

Alott har siden blitt anklaget for å gi Everard skylden for at hun ble drept.

– Problemet er at menn er voldelige, ikke at kvinner ikke klarer å beskytte seg, sa Lucy Arnold, en av dem som har arrangert minnemarkeringer etter drapet på Everard.

I tillegg har politiminister Kit Malhouse fått kritikk for å ha sagt at det er opp til hvert enkelt politidistrikt å avgjøre om vold mot jenter og kvinner er en alvorlig forbrytelse eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt