Dukket opp med to panservernraketter i Los Angeles

Amerikanere får kontant betaling og slipper å svare på spørsmål, hvis de frivillig gir fra seg våpen de besitter. Torsdag måtte politiet måpe da de så hva slags skytevåpen som ble innlevert i Los Angeles.

LA våpen

LAPD-sjef Charlie Beck viser fram panservernraketten som ble innlevert i Los Angeles torsdag.

Foto: Nick Ut / Ap

Torsdag var det lange køer foran steder for innlevering av våpen i Los Angeles-området. Maskinpistoler og tunge geværer ble byttet inn mot matvarekuponger verdt opp til 1100 kroner.

Det ble til sammen levert inn 1673 våpen i byen. Rekordmange i USA har ønsket å levere tilbake skytevåpen etter Newtown-massakren.

Leverte rakettkastere

Blant haugene med moderne automatvåpen, tok politiet også imot våpen man trodde kun tilhørte slagmarkene.

Noen hadde i hvert fall ikke samvittighet, eller råd til, å beholde sine to panservernraketter – en type våpen som skyter ut raketter fra et løp. Rakettene havnet i politiets hender torsdag, hver av dem veide rundt fem kilo, skriver Los Angeles Times.

– Du jakter ikke akkurat på fugler med dette utstyret, sier ordføreren i LA, Antonio Villaraigosa.

– For ofte blir disse våpnene brukt til å jakte på mennesker, og derfor er de her hos oss i dag, sier han.

Våpenamnesti

Politifolkene fikk ikke lov til å stille ubehagelige spørsmål til personene som leverte rakettene. Våpnene kunne fram til torsdag leveres uten fare for straff.

Tidligere har LAPD pleid å utlyse såkalt våpenamnesti i mai hvert år, men etter massakren i Newtown 14. desember, der 20 skolebarn og seks voksne ble drept, ble arrangementet flyttet fram til romjulen.

I alt havnet 901 pistoler, 698 rifler og 363 hagler hos politiet. Våpnene vil bli destruert i nærmeste framtid. En hagle laget i 1895 var kanskje det eldste av våpnene som ble innlevert.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Etter tragedien i Newtown kvitter folk i LA seg med våpnene sine.

SE KLIPPET: Innbyggere kvitter seg med våpen i L.A.

Våpensalget har økt

Samtidig som folk leverer inn våpen, har salget av våpen økt kraftig i USA etter skolemassakren i Newtown, tilsynelatende fordi kundene frykter en innstramming av våpenlovene.

Larry Hyatt, som er innehaver av en våpenbutikk i Charlotte i Nord-Carolina, mener det er president Barack Obama selv som har utløst kjøpsbølgen.

– Vi har vært i denne bransjen i 50 år, og vi har sett slikt før. Men denne gangen er det mer intenst, for presidenten gikk ut i mediene og nærmest sa Hvis du vil ha et våpen, skaff det nå, sier Hyatt til AFP.

Også etter kinomassakren i Aurora i Colorado tidligere i år ble det meldt om en markant økning i våpensalget.

I delstaten Florida ble det denne uken satt ny rekord i antall våpenlisenser. Mer enn en million mennesker i delstaten har nå våpenlisens. Florida har 19 millioner innbyggere.

Våpen LAPD
Foto: JOE KLAMAR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt