Politiet i London: Fem terrorangrep avverget

I løpet av de siste månedene har politiet i London avverget fem terrorangrep. – I ett av tilfellene var vi bare minutter unna et nytt angrep, sier politisjef Cressida Dick.

Armed police officers walk near Borough Market after an attack left 7 people dead and dozens injured in London

TERROR: Tungt væpnet politi patruljerer Londons gater i morgentimene etter terrorangrepet på London Bridge.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

London har vært rammet av flere terrorangrep de siste månedene. I mars ble seks mennesker drept da en mann kjørte ned fotgjengere på Westminster Bridge før han knivstakk en politimann, og i juni ble sju drept i en lignende aksjon på London Bridge.

I et intervju med den britiske radiokanalen LBC sier politisjefen i London, Cressida Dick, at politiet også har avverget flere angrep – fem i alt siden angrepet på Westminster Bridge.

Cressida Dick

Politisjefen i London, Cressida Dick, sier de har avverget flere terrorangrep i byen de siste månedene.

Foto: ISABEL INFANTES / AFP

Hun sier at de har avverget opp mot 20 angrep totalt i løpet av de siste årene, hvor personer de kjente til, hadde intensjoner om å gjennomføre angrep før de ble stoppet.

– I tillegg har vi pågrepet hundrevis av personer som er radikaliserte, eller som sprer hat og støtter terror, sier hun.

Hundrevis pågrepet

Ifølge Dick har de gjennomført et stort antall aksjoner i samarbeid med etterretningstjenestene for å stanse terroristene fra å gjennomføre angrep i byen.

Politisjefen forteller at de nå mottar et stort antall tips publikum, også fra det muslimske miljøet i byen, men oppfordrer samtidig flere til å tipse dersom de oppdager noe mistenkelig.

Minutter unna

– Vi trenger langt flere tips fordi det som har skjedd i de siste månedene, er helt forferdelig.

Hvor langt hadde aksjonene dere avverget kommet?

– Dette dreier seg om folk som er siktet, så jeg må være forsiktig med hva jeg sier, men vi har vært svært nærme et angrep. Veldig nærme.

Minutter unna?

– Ja.

23.000 jihadister

Det siste terrorangrepet som rammet storbyen, skjedde 19. juni da en mann kjørte en varebil inn i en folkemengde utenfor en moské i Finsbury Park etter kveldsbønnen.

47-åringen er siktet terrorrelatert drap og drapsforsøk.

I mai opplyste den britiske etterretningstjenesten MI5 at de har en database med 23.000 ekstremistiske jihadister som lever i Storbritannia, men at de bare har ressurser til å overvåke 3000 av dem om gangen.

De 3000 vurderes å utgjøre en trussel og er under utredning eller aktiv overvåkning, mens de resterende 20.000 har tidligere vært under etterforskning og er vurdert til å utgjøre en restrisiko.

Cressida Dick har tidligere uttalt at den største trusselen utgjøres av mennesker som bor eller har tilknytning til Storbritannia.

– Vi vil alltid undersøke om et angrep har blitt styrt fra utlandet, men den største trusselen vi står overfor, ser ikke ut til å være styrt fra utlandet, sier Dick.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt