Politiet i London: Eksplosjonen var en terrorhendelse

Flere enn 20 personer er såret etter at en hjemmelaget bombe eksploderte på undergrunnen i London. Politiet mener eksplosjonen var et terrorangrep og ber folk holde seg unna området.

Redningsmannskaper etter bombe på undergrunnen

Ambulansetjenesten i London melder at de har kjørt 19 personer med ambulanser til tre ulike sykehus i den britiske hovedstaden.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Antiterrorpolitiet i London er koblet inn i etterforskningen, opplyser London-politiet på Twitter og bekrefter at eksplosjonen etterforskes som en terrorhendelse.

Laster Twitter-innhold

Eksplosjonen skjedde i en T-banevogn på District Line ved stasjonen Parsons Green, ved Fulham-området sørvest i London.

– Klokken 8.20 (lokal tid, journ.anm) i morges var det en eksplosjon i en T-banevogn ved stasjonen Parsons Green. Eksplosjonen skyldtes hjemmelagde eksplosiver, sier politisjef Mark Rowley.

National Health Service opplyser at minst 22 personer ble såret i eksplosjonen. Ambulansetjenesten i London melder at de har kjørt 19 personer med ambulanser til tre ulike sykehus i den britiske hovedstaden. De andre sårede skal ha tatt seg til sykehus på egen hånd.

Ifølge ambulansetjenesten er ingen alvorlig eller livstruende såret. Sky News melder at det skal være flere barn blant de sårede.

Politisjef Rowley opplyser at de fleste av de sårede har fått brannskader.

Han sier i en uttalelse at det kommer til å være flere politifolk i gatene mens eksplosjonen etterforskes, og at ingen personer så langt er pågrepet. Rowley gir ingen opplysninger om mistenkte.

Likevel skriver USAs president Donald Trump på Twitter at angrepet i London er gjennomført av «en taper av en terrorist» som «Scotland Yard hadde i kikkerten».

Laster Twitter-innhold

Eksplosjon i bøtte

Politiet har bedt folk om å holde seg unna området og oppfordrer alle som har bilder fra området i det aktuelle tidsrommet, om å gi dem til politiet.

London-politiet oppfordrer også folk til å beholde roen, men være på vakt og kontakte politiet dersom man ser noe mistenkelig.

Ifølge avisen The Independent evakuerer politiet boliger som ligger i nærheten av T-banestasjonen.

Flammer på undergrunnen i London

EKSPLOSJON: Politiet etterforsker eksplosjonen i London som en terrorhendelse.

Foto: Sylvain Pennic

Den britiske avisen Metro skriver at eksplosjonen skal ha skjedd i en større bøtte inne i en av de bakre vognene på T-banen.

Sikkerhetskilder opplyser både til CNN og Sky News at den hjemmelagde bomben var koblet til en tidtaker.

Passasjerene skal ha blitt evakuert ut på t-banestasjonen Parsons Green.

Olaniy Shokubmy blir intervjuet om eksplosjonen ved Parsons Green

– REDDE BARN: – Jeg så en 11 år gammel gutt liggende på gulvet etter eksplosjonen, og jeg så en gutt som lette etter vennen sin, sier Olaniy Shokubmy til NRK.

Foto: Johan Bull / NRK

Olaniy Shokubmy, som var om bord i T-banen da eksplosjonen skjedde, sier til NRK at han så flere redde barn etter eksplosjonen.

– Jeg så en 11 år gammel gutt liggende inne i T-bane-vognen, og jeg så en gutt som lette etter vennen sin. Jeg så verken røyk eller brann, bare mange barn som var redde, sier han.

Ifølge BBC var det mange skolebarn om bord i vognen hvor eksplosjonen skjedde.

Andre øyenvitner forteller til britiske medier at de bakerste togvognene ble fylt med røyk, og at flere av passasjerene fikk panikk.

– Det brøt ut panikk, folk løp fra T-banen etter det som hørtes ut som en eksplosjon, sier BBC-programleder Riz Lateef, som var på stasjonen, på vei til jobb.

Nyhetsanker i BBC Sophie Raworth forteller til kanalen at hun så en kvinne som hadde brannskader i ansiktet og på bena, blir båret vekk på en båre.

En såret kvinne går sammen med en politikvinne i London

Statsministeren samler krisekomiteen

– Mine tanker går til de sårede på Parsons Green og hos nødetatene som responderte raskt og modig på denne terrorhendelsen, sier den britiske statsministeren Theresa May, ifølge Sky News.

May samler regjeringens krisekomité Cobra til et møte klokken 14 i ettermiddag norsk tid.

Londons borgermester Sadiq Khan, som også skal delta på krisemøtet, fordømmer terrorhendelsen på det sterkeste.

– Byen vår fordømmer på det sterkeste disse grufulle personene som forsøker å bruke terror for å skade oss og ødelegge for levemåte. Men som London har bevist gang på gang: Vi vil aldri la oss skremme eller kue av terrorisme, sier Khan.

Også Norges statsminister Erna Solberg uttrykker sin omtanke.

– Jeg er trist for at vi opplever det politiet beskriver som en terrorrelatert hendelse nå igjen. Våre tanker går til dem som er rammet, og til britene som opplever dette nok en gang, sier Solberg.

Hun opplyser samtidig at norske myndigheter foreløpig ikke vet om nordmenn er berørt.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson oppfordrer britene til å forholde seg rolige.

– Jeg er redd jeg har lite informasjon, og det er virkelig viktig å ikke spekulere nå. Alle bør forholde seg rolig og fortsette livene sine på en så normal måte som mulig. Politiet er på saken, og de vil oppdatere sine nettsider når det kommer mer informasjon, sier han.

Boris Johnson kommenterer t-banebomben

Bombegruppe og ambulanser på stedet

– Vi fikk melding om en hendelse ved T-banestasjonen Parsons Green klokken 8.20 (lokal tid, journ.anm). Vi har sendt store ressurser til stedet, inkludert ambulanseteam, sier Natasha Wills i Londons ambulansetjeneste i en pressemelding.

Politiets bombegruppe og brannvesenet er også på stedet, melder Metro.

Deler av T-banen i London er stanset etter eksplosjonen.

Laster Twitter-innhold

Det som skal ha vært en av passasjerene i T-banevognen der eksplosjonen skjedde, har tvitret om hendelsen.

«Eksplosjon på Parsons Greens distriktslinjetog. En flammeball fløy ned i vogna og vi hoppet bare ut av døra,» skriver han.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt