NRK Meny
Normal

Politiet brukte tåregass mot demonstranter i Missouri

Politiet brukte onsdag kveld tåregass og røykbomber mot demonstranter i St. Louis i den amerikanske delstaten Missouri. Sinte ungdommer gjør opprør på grunn av politiets drap på en svart tenåring.

Demonstranter i Missouri

Politiet forsøkte å splitte opp gruppen med tåregass og røykbomber, men demonstrantene svarte politiet med å kaste røykbomber tilbake.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Amerikanske medier skriver at opprørspolitiet gikk til en utbrent bensinstasjon i forstaden Ferguson hvor demonstrantene hadde samlet seg. Situasjonen skal ha eskalert etter midnatt, da politiet ba demonstrantene om å gå hjem.

Flere av demonstrantene skal ha nektet å etterkomme politiets ordre, noe som førte til at opprørspoliti forsøkte å splitte opp gruppen med tåregass og røykbomber. Det er den fjerde kvelden på rad at sinte demonstranter og politi har barket sammen i den lille byen Ferguson i St. Louis.

Demonstrantene svarte da politiet med å kaste røykbomber tilbake. Ifølge nyhetsbyrået Ap skal demonstrantene ha kastet molotovcocktails mot politiet.

Michael Brown (18) ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil lørdag, men omstendighetene er uklare. Ifølge øyenvitner var afroamerikanske Brown ubevæpnet og ble skutt etter å ha hevet hendene over hodet.

Hjerteskjærende

Hendelsen har ført til mye sinne i byen Ferguson i St. Louis. To tredjedeler av befolkningen i den lille byen er afroamerikanere. Protestene mot skytingen har ført til voldelige opptøyer, plyndring og demonstrasjoner. De kraftigste opptøyene og sammenstøtene kom etter en minnemarkering for Brown, som ble avholdt søndag.

Demonstrasjonene har nå pågått i flere dager, og reaksjonene og hendelsen sammenlignes med drapet på den svarte tenåringen Trayvon Martin i Florida i 2012.

Brown ble skutt to dager før han skulle begynne på universitetet, og onsdag ba president Barack Obama hele USA om å vise tilbakeholdenhet og respekt etter skytehendelsen.

– Dødsfallet til Michael Brown er hjerteskjærende, og Michelle og jeg sender våre dypeste kondolanser til hans familie i denne svært vanskelige tiden, sa presidenten i en uttalelse fra sitt feriested Martha's Vineyard.

Tidligere denne uken holdt også Browns familie en pressekonferanse. De ba om rettferdighet for den unge gutten, men oppfordret samtidig demonstrantene til å roe seg.

– Jeg ber om at vi alle kommer sammen og gjør dette på en riktig måte. Uten vold, sa Michael Browns far, Michael Brown senior på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner mot tenåringsdrap i Missouri

Politiet og demonstranter barket natt til torsdag sammen for fjerde dag på rad.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Journalister pågrepet

Politiet pågrep i tillegg to journalister som dekket opptøyene. De ble pågrepet da politiet beordret mennesker om å forlate en McDonald's-restaurant, men ble senere løslatt uten siktelse.

De to journalistene, som jobber for henholdsvis The Washington Post og The Huffington Post, skal ha blitt iført håndjern og satt inn i en ventende politibil. Dette fordi politiet skulle fjerne mennesker fra restauranten i forbindelse med demonstrasjonene.

Wesley Lowery skal ifølge The Washington Post ha blitt kastet inn i en brusmaskin og iført plast-håndjern. Ryan Reilly i The Huffington Post sier til MSNBC at en politimann slo hodet hans inn i en glassvegg «med vilje», på vei ut av restauranten.

I etterkant av hendelsen har Washington Post kommet med en uttalelse der det heter at journalistene kom unna hendelsen uten større problemer, sammenlignet med andre demonstranter som har vært i kontakt med politiet.

– Men det rettferdiggjør på ingen måte de falske pågripelsene, eller den militante aggresjonen mot disse journalistene, heter det i uttalelsen.

Lesley McSpadden, moren til Michael Brown som ble skutt og drept av politiet, snakker på en pressekonferanse. Moren oppfordrer demonstrantene til å roe seg.

Moren til tenåringen som ble drept, Lesley McSpadden, holdt en gråtkvalt appell på en pressekonferanse tidligere denne uken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt