Hopp til innhold

Politiet bruker vannkanoner mot demonstrantene i Myanmar

Flere tusen har samlet seg i demonstrasjoner mot de militære kuppmakerne i Myanmars hovedstad Naypyitaw. Politiet bruker vannkanoner mot demonstrantene.

Demonstranter i Myanmar

Demonstranter kollapset etter at politiet hadde brukt vannkanoner mot dem.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Etter at det mandag for tredje dag på rad samlet seg mange demonstranter i Naypyitaw, tok politiet vannkanoner i bruk mot folkemengdene, ifølge AFPs fotograf på stedet.

Fotografen melder at to personer ble skadd, og i bilder av hendelsen på sosiale medier kan man se to menn kollapse etter å ha blitt sprayet ned. Ifølge demonstranter er det kjemikalier i vannet.

Demonstrantene trosser kuppmakerne og demonstrerer mot kuppet 1. februar. Militæret tok makten og hevdet å ha bevis for at valget i november var et resultatet av valgfusk.

Militærjuntaen har innført ett års unntakstilstand, før det ifølge dem skal holdes nyvalg. De har ikke sagt noe om når valget skal holdes.

Junta-lederen talte på TV

Mandag kveld lokal tid talte juntaleder Min Aung Hlaing til nasjonen via statlig fjernsyn.

Der anklaget han valgkommisjonen for å ha utnyttet koronapandemien til å hindre rettferdig valgkamp.

– Militæret følger og respekterer grunnloven. Frie og uavhengige valg er en viktig del av et demokrati, sa Hlaing.

Han la til at ingen kan heve seg over loven.

Hlaing kom med en programerklæring for en militære kuppregjeringen, og varslet at de vil videreføre samarbeidet med utenlandske næringslivsinteresser i landet.

Han gjentok løftet om at det skal avholdes nyvalg i landet.

– Det skal holdes valg og makten skal overlates til dem som vinner. Vi skal skape et ekte og disiplinert demokrati.

Store demonstrasjoner

Aung San Suu Kyi er satt i husarrest og ble to dager etter kuppet også siktet for ulovlig import og bruk av walkietalkier.

Flere lokale ministre og en rekke aktivister er arrestert siden militæret tok over makten i starten av februar.

Nang Khin Htwe Myint, som er folkevalgt øverste minister for Karen-folket kom med følgende oppfordring i en video NRK har fått tilgang til «Vær så snill og forsvar folket. Stå sammen med folket. Stå opp for fremtiden til våre barn». Få timer etter at videoen ble delt, ble hun selv arrestert. Og folk har ikke hørt fra henne siden.

Kuppet har blitt møtt med bred internasjonal motstand. Norge er blant landene som har fordømt kuppet, og som har bedt om at Aung San Suu Kyi og de andre lederne løslates. USA har truet med sanksjoner.

I helgen var det store demonstrasjoner i den tidligere hovedstaden Yangon og andre byer i Myanmar.

Vannkanoner mot demonstranter i Myanmar

Politiet bruker vannkanoner mot demonstranter i Myanmar

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Strømmer til

De fortsetter mandag morgen.

– Dette er en arbeidsdag, men vi går ikke på jobb selv om de trekker oss i lønn, sier den 28-årige fabrikkarbeideren Hnin Thazin.

Demonstrantene inkluderer ifølge BBC både lærere, advokater, bankansatte og andre statlige ansatte. Tusen lærere marsjerer også fra utkanten av landets tidligere hovedstad til Sule Pagoda.

Det er midt i hjertet av Yangon sentrum og en viktig plass i moderne burmesisk politikk, ideologi og geograf. Her har det vært holdt demonstrasjoner mot tidligere militærjuntaer.

Det skal også være oppfordringer på nettet hvor ansatte blir bedt om å demonstrere istedenfor å jobbe.

Demonstrantene holdt opp plakater hvor det står «Slipp våre ledere fri, respekter våre stemmer» og «Redd demokratiet»

Demonstrasjoner Myanmar

Demonstranter holder tre fingre i været under demonstrasjon mot militærkuppet i Myanmar.

Foto: AP

Tre fingre for demokratiet

I Yangon vokste en demonstrasjon seg raskt stor. Demonstrantene samlet seg i hovedstadens viktigste veikryss. Etter en kort stund hadde over 1.000 samlet seg.

De hevet tre fingre i været, som er blitt et symbol på demokratikampen i Sørøst-Asia, ropte slagord mot militærkuppet og holdt opp plakater.

Søndag var over 10.000 ute i gatene og viste sin misnøye med kuppet. Demonstrantene krever at Aung San Suu Kyi og andre NLD-ledere blir sluppet fri.

De yrende demonstrasjonene er en påminner om den lange og blodige demokratikampen i Myanmar. Militæret hadde makten i mer enn fem tiår før de løsnet opp i 2012.

LES OGSÅ Myanmar-demonstranter: – Telenor må trosse militærets befalinger

Blodig historie

Suu Kiy, som fikk fredsprisen da hun satt i husarrest, vant makten i et valgskred i 2015.

Under årene militærjuntaen styrte, ble det flere ganger slått hardt ned på demonstrasjoner. Opprøret i 1988 førte til at hundrevis, muligens også tusenvis, av mennesker ble drept.

Så langt har det ikke kommet meldinger om sammenstøt under demonstrasjonene mot kuppet. Hærens soldater har overlatt håndteringen av disse til politiet.

Søndag fikk flere videoer fra Myawaddy, en by ved grensa til Thailand øst i landet, mye oppmerksomhet. De viste politiet som skjøt i lufta for å spre en forsamling.

Det er ikke kommet meldinger om at noen ble skadd.

SISTE NYTT

Siste nytt