Stockholmspolitiet ber om hjelp etter fem netter med branner

Etter uroen de siste nettene ber politiet i den svenske hovedstaden kolleger fra Skåne og Göteborg om forsterkninger. Nå reiser 80 politifolk til Stockholm. Samtidig advarer britisk UD turister om å være forsiktige.

Stockholmspolitiet

Nå får politiet i Stockholm hjelp fra andre svenske byer.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Politiets talsmann Kjell Lindgren

Kjell Lindgren sier politiet vil fortette å gripe inn for å få stanset opptøyene.

Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

– Vi har besluttet at vi ikke skal slite ut våre egne folk. Vi har mange store hendelser i Stockholm fram til midten av juni. Vi ber om forsterkninger fra Skåne og Göteborg, der er de vant til å jobbe med forstadsmiljøer og kan være til stor hjelp, sier politiets pressetalsmann Kjell Lindgren til Sveriges Radio.

Natt til fredag brant det for femte natt på rad i Stockholms forsteder. Rundt 30 biler ble satt i brann, det var også branner på to skoler i Kista og Tensta og på politistasjonen i Älvsjö.

13 personer i alderen 17 til 26 år ble arrestert, mistenkt for hærverk og ildspåsettelse.

– Både foreldre og andre frivillige som har patruljert gatene i byen har sørget for noe mer ro, sier pressetalsmannen.

Sender 80 mann

– Det som skjer i Stockholm er bekymringsfullt, da må vi hjelpe hverandre, sier Erik Nord, operativ sjef i Västra Götaland til Göteborgsposten.

Nå reiser 80 politifolk fra Vestkysten til den svenske hovedstaden. De har det som kalles «spesialtaktisk utdanning» og erfaring med opptøyer etter uroen under EU-toppmøtet i Göteborg.

Stockholmspolitiet regner med at de kommer til å arrestere flere personer. Det sier politimester Mats Löfving.

– Vi har gode bilder og filmopptak som vi skal se nærmere på. Vi ble møtt av mye vold, sier han.

– En merkelig situasjon

Han mener at det er flere grupper som står bak urolighetene.

– Det dreier seg om lokale ungdommer, men blant dem er det også kriminelle, både tidligere straffede og folk uten rulleblad.

Vitnemål om at politiet skal ha kalt urostifterne for ting som «neger» og «ape», sier politimesteren er fullstendig uakseptabelt, forutsatt at det stemmer.

Han har selv vært ute og deltatt i politiets arbeid og syns det er vanskelig å forstå hvordan forholdet mellom politiet og ungdommene har blitt så anstrengt.

– Så fort jeg er ute av bilen kommer det trivelige mennesker bort for å slå av en prat. I neste øyeblikk blir vi møtt av maskerte folk og får brosteiner i hodet. Det er en veldig merkelig situasjon. Og vi i politiet er vant til det meste, sier Mats Löfving.

Britisk UD advarer turister

De mange urolighetene har fått det britiske utenriksdepartementet til å advare sine borgere. De blir bedt om å unngå store menneskemengder i de berørte områdene.

Den britiske regjeringen har utstedt reiseråd til turister som skal til Sverige.

«Det har vært opprør i forsteder i Stockholm hver natt siden 19. mai (...) Du bør unngå store folkeansamlinger, være forsiktig og følge med i lokale medier», skriver de på sin hjemmeside.

Det samme gjør også USAs ambassade i Stockholm, og på USAs offisielle reiserådsider listes det opp en rekke forsteder turistene bør unngå.

Verken Norge eller Danmark har foreløpig funnet det nødvendig å advare sine innbyggere på Stockholms-tur.

SISTE NYTT

Siste nytt