Hopp til innhold

Politiet anklages for drap og forsvinninger i Kenya

Human Rights Watch har dokumentert 34 forsvinninger og 11 utenomrettslige likvidasjoner nordøst i Kenya. De frykter at dette bare er toppen av isfjellet.

KENYA-POLICE-CRIME

PROTESTERER: Flere hundre advokater protesterer mot drap på advokater i Kenyas hovedstad, Nairobi.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Sikkerhetsstyrkene dreper og bortfører menn som mistenkes for å ha tilknytning til islamistiske ekstremister, skriver menneskerettighetsgruppen i en rapport.

Drapene og forsvinningene som er dokumentert i rapporten, har skjedd i løpwet av to år i tre fylker der befolkningen hovedsakelig er etniske somaliere.

SOMALIA-UNREST-RAPE-UGANDA-BURUNDI-AFRICANUNION-HRW

ANKLAGER: Her advarte Laetitia Bader i HRW om en rekke voldtekter som skal ha blitt begått av sikkerhetsstyrker.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Folk nordøst i Kenya fortjener beskyttelse mot angrep fra Al-Shabaab, og fortjener ikke ytterligere overgrep fra myndighetenes side, sier direktøren for Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth.

Han mener sakene som er avdekket, kun er toppen av isfjellet. Brorparten av sakene gjelder etnisk somaliske menn mellom 20 og 40 år.

–Å pågripe personer og nekte å opplyse hvor de befinner seg, er en alvorlig forbrytelse.

Kenneth Roth, Direktør i Humans Rights Watch

Bidrar til mer frykt


Rapporten beskriver hvordan personer er blitt bortført fra hjemmene sine av maskerte, bevæpnede menn som ikke identifiserer seg. Andre har blitt banket opp på gaten før de er blitt kjørt bort i biler som tilhører myndighetene.

Noen av de bortførte ble sist sett i politiets eller militærets varetekt. Ingen av dem er siktet for noen forbrytelse, og familiene klarer ikke spore dem opp.

Familiene til noen av de som har forsvunnet, har lett overalt, blant annet i fengsler, og har bedt om bistand fra politiske og religiøse ledere for å finne savnede slektninger.

KENYA-SECURITY/

PÅGRIPER: Her pågriper soldater en mistenkt rekrutterer for Al-Shabab organisasjonen. Men mange av de pågrepne skal ikke ha noenting å gjøre med terror- organisasjonen, forrige torsdag, ifølge HRW.

Foto: STRINGER / Reuters

Noen familier har også gått rettens vei for å tvinge regjeringen til å gi informasjon. Men ingen tjenestemenn har innrømme å hatt kjennskap til noen av fangene.

Å pågripe personer og nekte å opplyse om hvor de befinner seg er en alvorlig forbrytelse og bidrar bare til mer frykt og mistillit mot sikkerhetsstyrkene, sier Roth.

Kenyas viltforvaltning (KWS), som også driver sikkerhetsarbeid, er den eneste etaten som har svart på beskyldningen i rapporten. Den sier den ikke er kjent med noen forsvinninger.

Advarsler ikke hørt

Kenyas antiterrorpoliti blir jevnlig beskyldt for å true og drepe mistenkte i stedet for å pågripe dem.

Både akademikere og menneskerettighetsforkjempere har flere ganger advart om at slike hardhendte metoder skaper sinne i samfunnet og bidrar til fremmedgjøring og radikalisering.

HRW mener disse advarslene ikke er blitt hørt og at flere sikkerhetsetater bruker de samme metodene nordøst i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt