Hopp til innhold

Politiet aksjonerte da kisten med drept journalist ble båret ut

Kisten med den drepte Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh holdt på å falle i bakken da israelsk opprørspoliti gikk til aksjon mot begravelsesfølget.

Video viser israelsk politi som går til aksjon mot gravfølget til journalisten Shireen Abu Akleh.

Shireen Abu Akleh (51) ble skutt i hodet og drept på onsdag denne uken. Det skjedde da israelsk politi aksjonerte i en palestinsk flyktningleir i Jenin på Vestbredden.

Tusenvis av mennesker hadde møtt opp for å ta farvel med journalisten fredag. De samlet seg utenfor St. Joseph-sykehuset i okkuperte Øst-Jerusalem.

Mange bar palestinske flagg, og flere hadde med plakater med bilder av Abu Akleh.

Men da kisten hennes ble båret ut fra sykehuset, gikk israelsk opprørspoliti til aksjon. Politiet hevdet at fremmøtte forstyrret ro og orden, og at de kastet stein mot politiet.

Shireen Abu Akhlehs begravelsesfølge

Fredag ble det sammenstøt mellom israelsk opprørspoliti og palestinere i journalistens begravelsesfølge.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Kisten nesten i bakken

Video fra hendelsen fredag viser at kisten med den drepte journalisten nesten falt i bakken.

– Israelske spesialstyrker angriper ondskapsfullt gravfølget som bærer kisten til Shireen Abu Akleh. Nå kan alle se Israels umenneskelighet, tvitret PLO-toppen Hanan Ashrawi.

Ifølge israelsk politi ble det aksjonert fordi flere av de frammøtte kastet stein mot dem, skriver NTB. I en e-post til NRK skriver Israels ambassade at politiet grep inn for å forhindre at kisten ble tatt av en «mobb» blant de fremmøtte, og sørge for at gravferden ble gjennomført som planlagt.

Kisten til Abu Akleh kom etter hendelsen frem til kirken, der det ble holdt en begravelsesseremoni.

Begravelsesseremoni for Shireen Abu Akhleh

Sørgende omringer kisten til den drepte journalisten i en kirke i Jerusalem.

Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Kritikk har i ettertid kommet fra både EU og USA.

– Forferdet over volden ved St. Joseph-sykehuset og nivået av unødvendig makt utøvd av israelsk politi mot begravelsesfølget, tvitret EUs representasjonskontor i Palestina.

Det hvite hus' talskvinne Jen Psaki beskriver bildene fra begravelsen som «dypt urovekkende».

– Vi beklager forstyrrelsen av det som skulle ha vært en fredelig prosesjon, sier Psaki ifølge AFP.

Hevder selvforsvar

En talsperson fra det israelske forsvaret har uttalt at israelske soldater skjøt i selvforsvar da Abu Akleh ble drept. Talspersonen sier også at journalisten kan ha blitt truffet av palestinske styrker.

Samme melding kom fra statsministerens kontor.

Statsminister i Israel, Naftali Bennett, sa i en pressemelding at landet har tilbudt Palestina å samarbeide om obduksjonen og om etterforskningen av saken. Palestina skal ha avslått tilbudet.

Palestinske myndigheter sier at de vil etterforske hendelsen på egen hånd og deretter overlevere etterforskningsmaterialet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag, skriver NTB.

Gravfølge i Øst-Jerusalem

Bilder av drepte Shireen Abu Akleh var å se blant gravfølget fredag.

Foto: Ariel Schalit / AP

Politimann drept

Fredag skal det ha vært flere sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi i okkuperte palestinske områder.

En israelsk politimann ble skutt i landsbyen Burquin, utenfor Jenin, og døde av skadene. Det opplyser israelsk politi ifølge NTB.

Flere palestinere ble såret under den israelske aksjonen i området rundt Jenin. Tilstanden til to av dem er ifølge den israelske avisen Haaretz livstruende.

Les også: Journalist drept i Palestina

Bilde av Shireen Abu Akleh, journalisten som ble skutt og drept på oppdrag for Al Jazeera i Palestina. Hun står i mørk rosa skjorte foran en by som ser ut som den ligger i midt-østen. Hun har brunt hår som faller ned og bak skuldrene. Shireen har en liten mikrofon festet i skjorteåpningen, og ser inn i et kamera som ikke synes i bildet.
Bilde av Shireen Abu Akleh, journalisten som ble skutt og drept på oppdrag for Al Jazeera i Palestina. Hun står i mørk rosa skjorte foran en by som ser ut som den ligger i midt-østen. Hun har brunt hår som faller ned og bak skuldrene. Shireen har en liten mikrofon festet i skjorteåpningen, og ser inn i et kamera som ikke synes i bildet.

SISTE NYTT

Siste nytt