Hopp til innhold

Politibetjenter skutt under protester i Louisville i Kentucky

WASHINGTON D.C./OSLO (NRK): To politimenn er skutt i Louisville. I flere amerikanske byer har det vært store demonstrasjoner i natt.

To politimenn er skutt i Louisville. I flere amerikanske byer har det vært store demonstrasjoner i natt.

To politimenn er skutt i Louisville. I flere amerikanske byer har det vært store demonstrasjoner i natt.

Skytingen skjedde rundt klokken 20.30 lokal tid, få timer etter avgjørelsen om at en politimann slapp drapstiltale etter at Breonna Taylor ble skutt og drept i mars. Taylor, som er svart, ble skutt under en husransakelse.

Tilstanden til de to politibetjentene som ble skutt skal være stabil, og de er begge utenfor livsfare, opplyste politiet på en pressekonferanse i natt. En person som er mistenkt for skytingen, er pågrepet, opplyser politiet.

IwMuieK86VQ

Flere demonstranter ble pågrepet av politiet i Louisville.

Foto: John Minchillo / AP

Demonstrasjoner i flere amerikanske byer

Protestene i Louisville har i løpet av natten spredt seg til hovedstaden Washington, D.C., Atlanta, New York, Los Angeles og flere andre storbyer.

I Denver har en bil kjørt inn i en folkemengde med demonstranter. En person er arrestert etter hendelsen. Ingen er skadet, ifølge politiet.

Det har vært demonstrasjoner i Louisville i flere måneder. Onsdag samlet demonstrantene seg før kjennelsen skulle komme. De hadde håpet på en streng tiltale.

Laster Twitter-innhold

Da det ble klart at politimannen slapp drapstiltale, var reaksjonene sterke. Senere på kvelden ble altså to politibetjenter skutt. De rykket ut til meldingen om at det var avfyrt skudd i et kryss der mange mennesker hadde samlet seg.

Politimannen ble tiltalt for å ha opptrådt farlig, men ikke for drap. Beslutningen ble tatt av en storjury i delstaten Kentucky.

Riksadvokat Daniel Cameron i Kentucky sier politifolkene handlet i tråd med loven da de skjøt tilbake mot Taylors kjæreste. Ingen blir derfor tiltalt som følge av at Taylor mistet livet.

rQ8DnvbCNFY

Demonstrasjonen spredte seg til flere byer i USA, som her på Manhattan i New York.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP

På jakt etter narkotika

26 år gamle Taylor ble drept 13. mars, da sivilt politi gjennomførte en husransakelse på jakt etter narkotika. Taylor lå og sov da politiet kom. Under politiaksjonen skjøt Taylors kjæreste mot politiet, og såret én av dem. Han har senere forklart at han handlet i selvforsvar, og trodde det var kriminelle som brøt seg inn.

Politiet skjøt tilbake i boligen, der Taylor ble truffet flere ganger. Politiet fant ikke noe narkotika der.

Etter dette har det vært mange demonstrasjoner mot politivold og rasisme i Kentucky, Taylors hjemby.

Budskapet til demonstrantene er «rettferdighet for Breonna Taylor» og «Black lives matter».

Vil ha rettferdighet for Breonna Taylor

Vil ha rettferdighet for Breonna Taylor.

Foto: Dylan T. Lovan / AP

Nasjonalgarden inn

Guvernør Andy Beshear i Kentucky sier et begrenset antall soldater fra nasjonalgarden settes inn for å beskytte «kritisk infrastruktur» som blant annet sykehus.

Ordfører Greg Fischer i Louisville sier tiltalen bekrefter at det var rett å avskjedige politimannen som avfyrte skuddene som drepte Taylor. Fisher sier videre at saken ikke er over og at FBI fortsatt undersøker saken.

President Trump har vært i kontakt med guvernør Beshear, og vil bistå med hjelp.

– Jeg ber for de to politibetjentene som ble skutt i Louisville, skriver presidenten på sin Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt