NRK Meny
Normal

Politi ransaker frossenfirmaer etter «Horsegate»

Franske etterforskere ransaker to franske firmaer etter at det er avslørt hestekjøtt i ferdigmat i flere supermarkeder i Europa. Skandalen kalles nå «Horsegate».

Spangheros anlegg

Spangheros anlegg, sør i Frankrike, har fått besøk av inspektører.

Foto: REMY GABALDA / Afp

Lasagne fra Findus

Mandag i forrige uke ble denne retten fjerne fra butikkene.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Inspektører fra det franske konkurranse- og bedrageritilsynet undersøker både hos Comigel og Spangheros fabrikkanlegg.

– Det er flere inspektører som undersøker flere anlegg etter skandalen med hestekjøttet, sier en kilde i tilsynet til AFP.

I mange europeiske har ferdigretter blitt fjerne fra frysediskene etter at det ble oppdaget hestekjøtt i stedet for storfekjøtt i maten – en skandale som nå går under navnet «Horsegate».

– De ansvarlige må straffes, sier den franske presidenten François Hollande, som samtidig anbefalte sine landsmenn å holde seg til fransk kjøtt.

Krisemøte i Frankrike

Franske ministre deltar mandag i krisemøte med kjøttindustrien om hestekjøttskandalen. Også eselkjøtt skal ha blitt feilmerket som biff.

Matminister Guillaume Garot vil forsikre seg om at det feilmerkede hestekjøttet er borte fra butikkhyllene, skriver BBC. Både produsenter, distributører og representanter for matvarekjeder kommer til å delta på møtet.

Målet er å få bedre oversikt over hva som har skjedd og hva man kan lære av det, ifølge Garot.

Kan inneholde medisin

Det var det britiske mattilsynet FSA som i forrige fant hestekjøtt i flere typer lasagne og andre ferdigretter fra det multinasjonale selskapet Findus, ifølge BBC. I 18 lasagneprodukter som ble testet, ble det funnet mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt. Lasagnen er levert av det franske selskapet Comigel, som selv varslet at også en spagettirett «ikke svarer til beskrivelsen».

Kjøttet kan nemlig inneholde en smertestillende medisin som blir brukt til hester, fenylbutazon. Dyr som blir behandlet med fenylbutazon skal ikke brukes til menneskeføde, siden medikamentet kan være en helserisiko, ifølge britiske helsemyndigheter.

Så langt er 16 europeiske land berørt av skandalen. Både i Storbritannia og Sverige er det funnet hestekjøtt i Findus-lasagne, og i Frankrike har sju matvarekjeder vært nødt til å trekke tilbake produkter.

Når ble hesten storfe?

De franske etterforskerne skal når forøke å finne ut hvor på veien det rimelige hestekjøttet ble til storfekjøtt, skriver Le Figaro. De første undersøkelsene her, skal være klare onsdag.

– Da vil vi blant annet få vite om Spanghero kjøpte hestekjøtt eller om bedriften ble lurt, sier Frankrikes forbruksminister Benoît Hamon.

Romanias statsminister Victor Ponta

Romanias statsminister Victor Ponta nekter for at rumenske selskaper har fusket og solgt hest som storfekjøtt.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

I Romania har myndighetene undersøkt om hestekjøttet ble feilmerket før det ble sendt ut av landet. Ifølge en sint statsminister er det ikke avslørt noen ulovligheter så langt.

– Romania kan ikke godta å være mistenkt her. Det gjør meg sint, skal jeg være ærlig, sier statsminister Victor Ponta.

Det siste Romania trenger, tordner han, er at rumenske kjøttleverandører må stanse produksjonen fordi franske selskaper har gitt uriktige opplysninger om innholdet i sine matvarer.

Findus i Norden har opplyst at de vil saksøke den franske leverandøren Comigel og deres underleverandører i kjølvannet av kjøttskandalen.

Europeiske ministre

Den britiske miljøvernministeren Owen Paterson sier til Sky News at han vil snakke med sine europeiske kolleger om skandalen.

– Jeg vil snakke med dem fordi det er fullstendig uakseptabelt at folk skal bedras på denne måten, sier han.

Paterson antydet at et stort kriminelt nettverk kan stå bak matskandalen.

Han innrømmer at dagens system er mangelfullt og sa at det har vært diskutert å innføre hyppigere prøvetester.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt