Hopp til innhold

Politi møtt med bomber og bilbranner i Nord-Irland

Bomber og stjålne biler satt i brann kobles til lojalistenes årlige feiring i Nord-Irland.

BRITAIN-NIRELAND/

Politiets bombe eksperter måtte rykke ut for å undersøke og stoppe lojalister som blokkerte veier og satte biler i brann onsdag natt.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Bråket oppsto etter at lojalister ble forbannet da de fikk beskjed om redusere størrelsen på to av de planlagte bålene som skulle tennes under nasjonaldagsfeiringen. Politiet mente bålene kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Maskerte menn satte så stjålne biler i brann for å blokkere veier både nær Ulster sykehus øst i Belfast og hovedveien til flyplassen i Belfast. Ifølge BBC ble en buss med passasjerer kapret av en gruppe maskerte menn med våpen. Politiet fikk etter hvert stanset bussen.

I nabolag med såkalte lojalister, protestanter som ikke nødvendigvis er religiøse, men som støtter det britiske styret i Nord-Irland tennes det hvert år store bål natt til 12. juli.

Angrep på kulturen

Dette er dagen der protestantene feirer sin nasjonaldag og hyller den protestantiske kong Williams seier over den katolske kong James for over 300 år siden.

I 2017 var det over 100 bål, og lojalistene mener bålene representerer er del av deres kultur.

I år hevder lojalistene at de hadde gjort alt de kunne for å minimere risikoen for at bålene kunne utgjøre en brann eller sikkerhetsfare. Beskjeden fra politiet om å redusere to av bålene ble derfor sett på et angrep på deres kultur.

Tirsdag beordret retten at et av de store bålene måtte reduseres. Politiet ble så møtt med raketter og steinkasting da de prøvde å hjelpe arbeidere å flytte bålet til et sikrere sted. Det endte med at demonstrantene tente på bålet, mens brannmenn måtte spyle vann på husene i nabolaget for å hindre en storbrann.

Brann og redningsetaten i Irland mottok 327 oppringninger på nødtelefonen i løpet av natten og rykket ut på 164 hendelser, 57 av disse hadde sammenheng med bråk rundt bålene.

Bakgrunn om konflikten i Nord-Irland

Bakgrunn om konflikten i Nord-Irland

Ber om ro

I Derry som er den nest største byen i Nord-Irland, kastet ungdommer bensinbomber og raketter på byens politistasjon. Store godt utstyrte politistyrker er plassert i alle de utsatte områdene.

Lederne for de viktigste politiske partiene i Nord-Irland har nå kommet sammen for å fordømme volden og bedt om ro.

SISTE NYTT

Siste nytt