NRK Meny
Normal

Politi håner naken demonstrant

En video fra torsdag viser at flere ukrainske politimenn håner en naken demonstrant i Kiev i bitende kulde. Amnesty frykter at episoden kan føre til at volden eskalerer i Ukraia.

I Ukraina meldes det om at politiet har mishandlet arresterte demonstranter. Nå er det også kommet bevis for dette, gjennom en video offentliggjort på internett.

SE VIDEO: Det har i flere dager vært kraftige sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev. Selv om situasjonen var roligere i dag, var den likevel spent. Både demonstrantene og opprørspolitiet voktet hverandres bevegelser nøye. En video fra Youtube viser at opprørspolitiet harselerer med en demonstrant i bitende kulde. Videoen er sladdet av NRK.

Det har i flere dager vært voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av hovedstaden Kiev. Torsdag ble det inngått en midlertidig våpenhvile mellom demonstranter og opprørspoliti.

Selv om situasjonen var relativt rolig torsdag, har usiviliserte og ydmykende scener utspilt seg i Kievs gater.

En video fra i dag viser at det ukrainske opprørspolitiet Berkut harselerer med en naken demonstrant i Grusjevskijgaten i Kiev.

Beordres til å posere naken

Denne videoen, som ble lagt ut på Youtube i ettermiddag og publisert i nettavisen Ukrainskaja Pravda, forteller mer enn det meste om hva slags følelser som er satt i sving.

Ifølge flere medier er mannen en fredelig demonstrant som ble bortført fra plassen, banket opp og avkledd.

Gerald Folkvord

Gerald Kador Folkvord frykter at denne episoden kan føre til en forverring av situasjonen i Ukraina.

Foto: Amnesty

I videoen ser vi en demonstrant som er tatt av politiet. Han er naken og på vei til arresten, men det er ikke nok for de tydelig opphissede politifolkene. I bitende kulde blir mannen hånet og beordret til å posere utenfor politibussen.

De ønsker bilder og film av ham som et slags trofe. Det brukes vold fra begge sider i konflikten i Ukraina nå, men måten politiet her opptrer på vil nok vekke reaksjoner.

– Brudd på internasjonale menneskerettigheter

Menneskerettighetsorganisasjon Amnesty International er dypt bekymret for brutaliteten sikkerhetsstyrkene bruker for å håndtere demonstrasjonene i landet.

Gerald Kador Folkvord er politisk rådgiver i Amnesty i Norge. Han sier til NRK at demonstranten blir utsatt for mishandling på grensen til tortur.

– Det er åpenbart at politiet prøver å ydmyke mannen ved å la han stå naken i kulda og ta bilder av ham. Politiets oppførsel kan regnes som tortur og er et brudd på internasjonale menneskerettigheter, sier Folkvord.

Han frykter at slike episode kan føre til at situasjonen eskalerer i landet.

– En slik video kan hisse opp stemningen ytterligere. Den kan utløse sinte reaksjoner, føre til at aggresjonen mot sikkerhetsapparet øker og forsterke splittelsen i Ukraina, sier Folkvord.

– Tortur og hårreisende brutalitet

Pressekontakt i den Den ukrainske forening i Norge, Sofia Øien, forteller at hun har sett videoen.

– Helt forferdelig. Dette skjedde like ved statsministerens kontor og regjeringskvartalet. Han ble torturert, truet til å kle av seg og fotografert slik i minus 20 grader. Det er tortur og hårreisende brutalitet, sier Øien til NRK.

Hun forteller at det ikke er første gang slikt skjer.

– Det har skjedd flere ganger tidligere, senest med to bygningsarbeidere i en demonstrasjon for noen dager. Myndighetene driver med med skremselspropaganda, sier hun.

Ukraina

Torsdag morgen lå fortsatt tykk, svart røyk over deler av byen fra brennende bildekk, og demonstrantene bygger opp igjen barrikader som politiet har revet ned.

Foto: Vasily Maximov / AFP/NTB Scanpix

Politiet undersøker hendelsen

Den ukrainske nettavisen sier at politiet har satt i gang en undersøkelse av det som skjer på denne videoen.

Folkvord sier at politiet kan øke tilliten blant folket og sørge for at stemningen ikke blir opphisset ytterligere ved å gripe inn.

– Myndighetene må sette ned foten mot slike overgrep og vise at de ikke aksepterer den type oppførsel, sier han.

Den nakne mannen har blitt løslatt og det er varslet at han skal fortelle mer om dagens episode til pressen senere i kveld.

Samtidig forsøker Ukrainas president Viktor Janukovitsjt å flytte den dype krisen fra Kievs gater og inn i politiske møterom. Regjeringens skjebne er uviss, og den omstridte loven skal gås gjennom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt