Polen: To arrestert, mistenkt for å ville kopiere Anders Behring Breivik

Polsk politi har arrestert to personer som er mistenkt for å ha planlagt å angripe muslimer med både skytevåpen og bomber. De to skal ha vært inspirert av 22. juli-terroristen.

Laster Twitter-innhold

– De planla et angrep med våpen og eksplosiver. Da en bolig i en av Warszawas forsteder ble ransaket, ble det funnet våpen, ammunisjon og bombemateriale, heter det i en uttalelse fra sikkerhetspolitiet i Polen.

En talsmann for de hemmelige tjenestene i landet har publisert et bilde på Twitter som viser noe av det som ble funnet.

Laster Twitter-innhold

I den ene leiligheten ble det funnet et kjemisk laboratorium, skriver Stanisław Żaryn. Han forteller videre at de to ble arrestert den 10. november.

Ifølge polsk radio ble det funnet åtte glass med svært giftige kjemikalier på stedet og mer enn 170 bøker om produksjon av bomber.

Inspirasjon fra Norge og New Zealand

Angriperne skal ha vært inspirert av angrepet på Norge den 22. juli 2011 og Brenton Tarrants angrep på to moskéer i New Zealand.

Ifølge talsmann Żaryn planla de arresterte ikke bare rene angrep, men også å forfølge og trakassere muslimer.

Arrestasjonene kommer etter flere høyreekstreme angrep på etniske og religiøse minoriteter i Polen den siste tiden, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Pågripelsene er et resultat av etterretning som er innhentet om en ekstremistgruppe som har som mål å true muslimer i Polen, heter det i politiets uttalelse.

Det er to menn som er arrestert, skriver avisen Głos Szczeciński. Den ene ble pågrepet i hovedstaden Warszawa, den andre i Szczecin, nordvest i landet. Avisen skriver at det nå er riksadvokaten i byen som etterforsker saken.

De to risikerer inntil åtte års fengsel.

Vanskelig for minoriteter

Da Polens ombudsmann for menneskerettigheter, Adam Bodnar, fikk Raftoprisen i fjor, gikk komiteleder Lise Rakner hardt ut mot minoriteters kår i det Øst-Europeiske landet.

– Han får prisen fordi han leder den eneste institusjonen i Polen som kjemper for menneskerettigheter i en situasjon hvor rettsstaten er under angrep, sa Rakner til NRK.

Bodnar har engasjert seg særskilt i kampen mot diskriminering, hatske ytringer og vold mot homofile og lesbiske, etniske minoriteter, funksjonshemmede og migranter i Polen.

Det høyrepopulistiske partiet Lov og rettferdighet (PiS) har regjert Polen siden 2015 og fikk en oppslutning på nesten 44 prosent ved valget i oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt