Dødt løp før søndag

Det er nå - overraskende - helt jevnt mellom de to presidentkandidatene i Polen før den avgjørende valgomgangen på søndag.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski har tatt kraftig innpå sin konkurrent og ligger nå helt likt å meningsmålingene.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Morten Jentoft
Foto: NRK

I går, fredag ble det offentliggjort en meningsmåling som viste at de to kandidatene Bronislaw Komorowski og Jaroslaw Kaczynski ligger helt helt likt.

Tidligere har parlamentspresident Komorowski hatt en klar ledelse på tidligere statsminister Kaczynski. Nå er det altså helt jevnt.

Valget er omfattet med stor interesse fordi tidligere president og Jaroslaw Kaczynskis tvillingbror Lech Kaczynski - sammen med store deler av Polens øvrige elite - ble drept i en flyulykke i Smolensk i Russland 10. april i år.

Velgere på ferie

- Bronislaw Komorowski, du er vår venn, ropte entusiastiske polakker i badebyen Rewal nord i Polen på et valgmøte tidligere i uken.

Video VENSTRESIDEN-300610-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Video: Høyresiden på fremmarsj i Polen.

Den fungerende presidenten var i godt humør og oppfordret sommergjestene til å gå til valglokalene søndag morgen, og for så å nyte ferien videre med god samvittighet.

Bronislaw Komorowski

Fungerende president i Polen Bronislaw Komorowski.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Og det er neppe tilfeldig at Bronislaw Komorowski valgte å avlegge et besøk hos ferierende polakker nå i valginnspurten.

Nettopp valgdeltakelsen og frykt for at ferie kan få polakkenes oppmerksomhet bort fra politikk og presidentvalg, er en kraftig utfordring for valgfavoritt Komorowski.

Hans tilhengere er generelt relativt velstående og har råd til å dra på ferie, og dermed bort fra valgurnene.

Samtidig, fra valghovedkvarter på Hotell Europejski i sentrum av hovedstaden Warszawa, spiller høytalere og og om igjen ut Jaroslaw Kaczynskis valgbudskap akkompagnert av smektende toner fra nasjonalkomponisten Fredrik Chopin.

Kaczynski har drevet en intens og godt organisert valgkamp. På meningsmålingene har han langsomt spist inn konkurrenten Komorowskis tilsynelatende trygge forsprang inntil meningsmålingen fredag viste at de to nå ligger helt likt i kampen om å bli Polens nye president.

Ikke lett å skille

For første gang på mange år er verdens oppmerksom rettett mot et polsk presidentvalg, og årsaken er selvfølgelig den tragiske flyulykken ved Smolensk i

Nå sitter en tilsynelatende uberørt Kaczynski i sitt hovedkvarter i Warszawa for å snakker om kulturpolitikk, mens hans budskap om at Polen er det viktigste preger gatebilde både her og i mange andre byer.

For utenforstående er det ikke lett å skille de to hovedkandidatene i dette valget.

Valgplakater i Polen

Det drives valgkamp over hele Polen til siste slutt.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Jaroslaw Kaczynski har, som Bronislaw Komorowski sin bakgrunn fra Solidaritetsbevegelsen som i 1989 etter mange års kamp klarte å velte kommunistregimet i Polen.

Begge har de hatt sentrale posisjoner i det polske samfunnet; Komorowski som forsvarsminister og parlamentspresident for partiet Borgerplattformen og Jaroslaw Kaczynski som statsminister en kort periode i 2006 og 2007 for partiet Lov og rettferdighet.

Jaroslaw Kaczynski sammen med sin tvillingbror Lech forbindes gjerne med en sterkt nasjonalistisk og noe EU-skeptisk politikk der også vern av velferdsgoder som et offentlig helsevesen står sentralt.

Komorowski vil fortsette integreringen med EU, selv om spørsmålet om medlemskap i eurosonen er skjøvet fram i tid, kanskje helt til 2016.

Men begge tilhører den politiske høyresiden, og begge er troende katolikker.

Venstresiden borte

- Vi ser ikke noen avgjørende forskjell i politikken til Bronislaw Komorowski og Lech Kaczynski, sier Tadeusz Iwinski, medlem av Venstrealliansen og en av landets mest erfarne politikere og fast medlem av parlamentet Seijmen siden 1991.

Han mener at det nå er viktigere enn noen gang å forsvare rettighetene til det arbeide folket og å holde landet innfor det han definere som europeiske standarder for sosial trygghet.

Han mener også det trengs synlige forsvarere av rettighetene til homofile og for å sikre at den mektige katolske kirken ikke får for sterk innflytelse i det politiske liv.

Venstresiden er likevel helt på sidelinjen, bare fem år etter at deres kandidat Alexander Kwasniewski gikk av som president.

Tadeusz Iwinski og Alexander Kwasniewski

Tadeusz Iwinski og tidligere president Alexander Kwasniewski

Foto: Privat

- Hva har skjedd med venstresiden?

- Vi har ikke blitt utradert av polsk politikk, sier Tadeusz Iwinski, men innrømmer samtidig at interne splittelser har svekket sosialdemokratene i Polen sterkt.

Og han legger til at det alltid er lett å miste tillit, men ikke så lett å få den tilbake igjen.

- Det avgjørende vil likevel være det som skjer i parlamentsvalget til neste år, sier Tadeusz Iwinski.

Polen er et parlamentarisk demokrati og venstrepolitikeren håper at venstrealliansen vil komme tilbake med minst 20 prosent av stemmene, og dermed igjen være en viktig kraft i polsk politikk.

Men i sentrale Krakowski-gaten i Warszawa er det Jaroslaw Kaczynski og de borgerlige som råder grunnen.

Så spørs det da om Kaczynskis tilhengere klarer å mobilisere nok i innspurten slik at Europa kan få den unike situasjonen at en tvilling blir etterfulgt av den andre i presidentstolen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Antony Blinken held pressekonferanse om USAs svar til Russlands krav

Russland la fram ei rekkje krav då dei kom med utkastet til to nye sikkerheitsavtalar dei ynsker å inngå. No skal utanriksministeren i USA halda pressekonferanse.