Polakker raser mot strengere abortlov

Tusenvis av polakker har tatt til gatene for å demonstrere mot at domstolen har strammet inn det som allerede var en av Europas strengeste abortlover.

Demonstrasjoner i Polen

SINNE: Demonstrantene ble møtt av politi i opprørsutstyr utenfor hjemmet til lederen for regjeringspartiet.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP

– Det er synd hvis jeg blir smittet av koronaviruset, men vi har ikke noe valg. Noen tok denne muligheten bort fra oss mot vår vilje, sier Emilia Gwiazda til Reuters.

På tross av koronarestriksjoner samlet demonstranter seg i minst fem byer i Polen fredag kveld.

Bakgrunnen for protestene er at Polens grunnlovsdomstol har lagt ned er forbudt mot abort på grunn av alvorlige misdannelser på fosteret. Dette har frem til nå vært den mest vanlige begrunnelsen for abort i Polen.

Kjennelsen innebærer i praksis at abort nærmest blir forbudt i landet. Abort tillates kun hvis kvinnen er utsatt for incest, voldtekt eller hvis det er fare for at den gravide mister livet.

Demonstrasjon i Polen

Mange møtte opp i protest i byen Poznan.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Politi i opprørsutstyr

– Kvinner blir ikke respektert i dette landet. Ingen hører på oss, sier en kvinne ved navn Magda til TV-kanalen TVN. Hun var en av flere demonstranter i byen Gdynia.

Flere av demonstrantene samlet seg utenfor huset til politikeren Jaroslaw Kaczynskis hjem i Warszawa. Han leder det konservative partiet Prawo i Sprawiedliwość (Pis), som har styrt landet de fem siste åra.

Demonstrantene bar plakater med påskriften: «Du har blod på hendene». De ble møtt av politi i opprørsutstyr.

Et stort flertall av den polske befolkningen er katolikker, og landet hadde i utgangspunktet en av Europas strengeste abortlover.

Grunnlovsdomstolens avgjørelse kom etter at flere høyreorienterte folkevalgte har tatt til orde for ytterligere innstramminger i abortlovgivningen. De mener at åpningen for å abortere fostre med skader er grunnlovsstridig.

Demonstrant

Denne kvinnen bar plakat med påskriften «min kropp, mitt valg».

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Strenge koronaregler fra lørdag

Polen er et av landene i Europa hvor koronasmitten nå skyter i været. Fredag brøt landet en ny rekord med mer enn 13.600 nye registrert smittede på ett døgn.

Fra lørdag innføres strenge koronarestriksjoner i hele landet de neste to ukene.

Tiltakene innebærer blant annet at innbyggerne må bruke munnbind når beveger seg utendørs. Polakkene kan ikke samle flere enn fem personer, med noen unntak.

Alle barn i grunnskolene må ha fjernundervisning. Restauranter kan kun tilby take away de neste to ukene. Personer over 70 år er bedt om å holde seg hjemme.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt