Playboy-bunny valgt inn i Dumaen

Russlands statsminister Vladimir Putin stuper på meningsmålingene hjemme i Russland. Nå får han drahjelp av den tidligere nakenmodellen og Playboy-forsidepiken Maria Kozhevnikova i det russiske parlamentet.

Vladimir Putin og Playboy-forsidepiken, Maria Kozhevnikova

Maria Kozhevnikova var på forsiden av det russiske Playboy i 2009, nå sitter hun i Dumaen for Vladimir Putins parti.

Foto: REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Pool /Faksimile Playboy

Etter dumavalget i forrige uke ble det klart at den 27 år gamle modellen, som har gjort en lynkarriere i partiet «Det forente Russland», blir valgt inn i Dumaen for regionen Tomsk.

Falt for Putins karisma

Til tross for de voksende protestene og den gryende misnøyen blant mange russere, støtter Kozhevnikova statsminister Putin fullt ut.

– Jeg har møtt Putin mange ganger, og må innrømme at det er en mann med sterkt karisma, sier Kozhevnikova, ifølge den britiske avisen The Telegraph.

– Jeg har sett hvordan folk forandrer seg når de møter Putin, ikke fordi de er redde, men fordi de føler en rolig og sterk trygghet. Det er derfor Vesten frykter ham, fortsetter den nyinnvalgte Duma-representanten.

Stuper på meningsmålingene

Siden valget for halvannen uke siden har titusenvis av demonstranter tatt til gatene og protestert høylytt mot det de mener er valgfusk, og i dag viser en meningsmåling at Putin aldri tidligere har hatt så liten oppslutning i det russiske folket.

Hvis det hadde vært presidentvalg i dag, ville Putin bare fått 42 prosent av stemmene, og for første gang måtte man i Russland hatt en andre valgomgang.

Til sammenligning fikk Putin over 70 prosent av stemmene da han vant valget i 2004.

Nå påpeker mange forståsegpåere at den tidligere så mektige Putin, som har styrt landet som statsminister og president i de siste 12 årene, er i utakt med resten av befolkningen.

Latterliggjorde motstandere

I går holdt Putin sitt årlige fire timer lange, direktesendte TV-program, der han svarte på spørsmål fra seerne.

I kjent stil avfeide han kritikken fra opposisjonen, skjelte ut Vesten og krydret det hele med pikante sarkasmer.

Blant annet bemerket han at de hvite båndene som de unge demonstrantene brukte, så ut som kondomer.

– Min første tanke var: Ok, de demonstrerer for en sunn livsstil, sa Putin og fikk alle tilhørerne i salen under TV-opptaket til å bryte ut i latter.

I motsetning til tidligere år, ble det torsdag åpnet for kritiske spørsmål til den russiske statsministeren. En innringer hevdet blant annet at det ikke finnes noe virkelig demokrati i Russland, noe Putin sa seg helt uenig i.

Han mener tvert om at de omfattende protestene etter valget er et demokratisk sunnhetstegn.

– At folk gir uttrykk for meningene sine, er helt normalt så lenge det skjer innenfor lovens rammer. Jeg likte at unge mennesker sa klart fra om hva de mener – hvis det var et resultat av det såkalte Putin-regimet, er jeg bare glad for det, fortsatte han.

Og som sin partileder mener også den nyinnlagte representanten fra Tomsk i Sibir at demonstrantene er styrt fra utlandet.

– Et sterkt Russland kan ikke la seg kontrollere. Massedemonstrasjoner har aldri løst folks problemer, sier Kozhevnikova.

SISTE NYTT

Siste nytt