Gaza-aktivist: - Rapporten er en skikkelig oppmuntring

– Dette er skikkelig oppmuntrende for oss. Det sier en norsk Gaza-aktivist, etter at en FN-rapport fordømmer Gaza-raidet i mai.

Randi Kjøs og Espen Goffeng

Espen Goffeng og Randi Kjøs var om bord på nødhjelpskipet som ble bordet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene da det angrep en konvoi med nødhjelp til Gaza i mai, fastslår FNs menneskerettighetsråd. Israel avviser anklagene.

– Rapporten rettferdiggjør arbeidet vårt. Den er en skikkelig oppmuntring fordi vi planlegger å sende en ny norsk båt med nødhjelp til Gaza, sier Espen Goffeng.

Han var en av tre nordmenn som var om bord på båten som ble bordet av Israel i mai. De to andre var Randi Kjøs og Nidal Hejazi.

Video Mange døde rett foran øynene mine

Nidal Hejazi fra Free Gaza fortalte hvordan han opplevde raidet etter ankomsten til Gardermoen.

– Brutal aksjon

Rapporten, som ble lagt fram i dag, er bitende.

Atferden til de israelske væpnede styrkene mot passasjerene på skipet var ikke bare ute av alle proporsjoner, men viste også fullstendig unødvendig og utrolig vold, heter det.

«Aksjonen oppviste et uakseptabelt brutalitetsnivå. Slik framferd kan ikke rettferdiggjøres eller forsvares av behovet for sikkerhet eller noen andre grunner,» står det i FN-rapporten.

– Partisk og ensidig

Israel avviser rapporten og kaller den partisk og ensidig, like partisk og ensidig som Menneskerettighetsrådet. Israel har ingen tillit til rådet og avviste granskningen fra første stund.

«Slik det kan forventes av et demokratisk land, har Israel etterforsket det som skjedde med Gaza-flotiljen, og fortsetter å etterforske,» heter det i en pressemelding fra utenriksdepartementet onsdag kveld.

Humanitær krise

Rapporten slår fast at blokaden i seg selv er ulovlig, siden Gaza var rammet av en humanitær krise den dagen raidet fant sted.

«Av denne grunn alene er blokaden ulovlig og kan ikke forsvares i henhold til loven. Dette gjelder uansett begrunnelsene som anføres for lovligheten av blokaden,» heter det i rapporten.

Dette synes Espen Goffeng er viktig. Han mener krisen fortsatt er akutt i Gaza.

Ny nødhjelpsbåt

– Vi er midt i planleggingsfasen og samler inn penger til en ny norsk båt med humanitær hjelp til Gaza, forteller Goffeng. Målet er å kjøpe en båt som tar både last og passasjerer.

I dag er aksjonistene i Lillehammer, og reiser rundt i Norge de neste ukene.

SISTE NYTT

Siste nytt