NRK Meny
Normal

Planlegger hemmelig terrorrettssak

To menn i Storbritannia skal stilles for retten tiltalt for terror, men hele rettssaken skal etter planen skje bak lukkede dører. Det har fått menneskerettighetsorganisasjoner til å se rødt.

BRITAIN SECURITY

VEKKER OPPSIKT: Planene om at hele rettssaken mot to menn skal gå bak lukkede dører har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia.

Foto: RUSSELL BOYCE / REUTERS

Rettssaken har planlagt oppstart 16. juni. To menn står tiltalt for terrorvirksomhet, men slik det ser ut nå, vil ikke pressen få anledning til å rapportere noe som helst fra rettssaken, skriver The Guardian.

Påtalemyndigheten har argumentert for viktigheten av at rettssaken og informasjon om tiltalene mot de to mennene holdes hemmelig.

Det er første gang i moderne britisk historie at det ligger an til at behandlingen og utfallet av en terrorrettssak blir holdt fullstendig hemmelig.

– Ikke valgfritt

Beslutningen har fått pressen og flere menneskerettighetsorganisasjoner til å reagere.

– Åpenhet er ikke en valgfri luksus i rettssystemet. Det er helt avgjørende for å sikre rettferdighet og beskytte rettssikkerheten, sier Shami Chakrabati i organisasjonen Liberty.

Hun får støtte av Clare Algar i organisasjonen Reprieve.

– Å holde rettssaker som er fullstendig hemmelige er et overgrep mot fundamentale prinsipper i britisk rett, sier hun til The Telegraph.

Onsdag startet behandlingen av en anke fra flere medieorganisasjoner i London. De ønsker muligheten til å følge rettssaken og rapportere fra den, og mener påtalemyndighetens argument om at hemmelighold er nødvendig for rikets sikkerhet ikke er godt nok.

Hemmelighold

Frem til nå har det heller ikke vært mulig for pressen i Storbritannia å skrive at rettssaken skal holdes for lukkede dører, på grunn av et referatforbud. Dette er nå blitt opphevet, men fremdeles er lite informasjon om saken kjent.

Anthony Hudson representerte mediene i ankesaken og mener at en hel rettssak for lukkede dører vil være å fravike prinsipper som rettssikkerhet og demokratisk ansvarlighet, skriver The Telegraph.

The Guardian

PROTESTER: The Guardian er en av flere britiske aviser som har anket avgjørelsen om å holde rettssaken hemmelig.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

– Denne saken er en viktig test på rettens forpliktelse til konstitusjonelle prinsipper selv i vanskelige og sensitive saker. Også når staten forsøker å holde rettssaker om terrorisme hemmelig med nasjonal sikkerhet som begrunnelse, sa Hudson i retten.

– Nasjonal sikkerhet må ses i sammenheng med de verdiene som er sentrale i det samfunnet man forsøker å beskytte.

Omfattende terrorlovgivning

Storbritannias terrorlovgivning har flere ganger fått kritikk. Denne saken har fått journalister og aktivister til å frykte mer hemmelighold og mindre åpenhet om metoder som brukes i kampen mot terror.

I fjor ble det vedtatt nye lover som gjør at parter i sivile saker kan forklare seg i hemmelighet dersom saken omhandler temaer som kan relateres til nasjonal sikkerhet. Det gjelder blant annet dersom terrormistenkte krever erstatning.

De to mennene som er tiltalt er bare omtalt som AB og CD. I ankesaken om hemmelighold kom det frem at AB er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep.

Sammen med CD er han også tiltalt for å ha vært i besittelse av oppskrifter på hvordan man lager bomber. CD skal også ha vært i besittelse av et falskt britisk pass.

– Nødvendig

Richard Whittam var påtalemyndighetens representant i ankesaken. Han mener det er helt spesielle omstendigheter ved denne saken som gjør at den må holdes i hemmelighet.

Det er også blitt sagt at det er sannsynlig at rettssaken ikke kan gjennomføres dersom den må holdes offentlig.

– Det kan rettferdiggjøres at de tiltalte forblir anonyme og det kan rettferdiggjøres at saken holdes hemmelig. Om det er riktig er avhengig av bevisene, sa Whittam.

Hvilke beviser det er snakk om kunne ikke legges frem i åpen rett onsdag. Dommerne har sagt de vil komme med sin beslutning i ankesaken i løpet av noen dager, ifølge Channel 4 News.

Da vil det bli kjent om hele eller deler av rettssaken blir offentlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt