Normal

Planlagt over 600 attentatforsøk mot Castro

I Fidel Castros regjeringstid ble det planlagt over 600 attentatforsøk mot ham, alt fra forgiftede sigarer og milkshakes til en forgiftet dykkerdrakt.

FILES-CUBA-CASTRO-POLITICS-GOVERNMENT

DØD: Nå er Fidel Castro død, men han opplevde mange drapsforsøk i sin regjeringstid.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Mange ønsket å ta livet av den tidligere presidenten på Cuba.

Ifølge offisielle cubanske kilder, var det planlagt rundt 638 forsøk på å ta livet av Fidel Castro i løpet av hans regjeringstid.

Helt siden han overtok i 1959, var det grupper som planla attentater mot ham, for eksempel cubanske eksilgrupper.

Noen av metodene kunne nesten vært hentet fra James Bond-filmene: en kulepenn med skjult kanyle som skulle forgifte ham og en elektrisk pistol som skulle provosere frem et hjerteinfarkt hos ham.

Sigarer som våpen

Fidel Castros sigarer var legendariske og han røykte tett helt frem til midten av 80-tallet. Derfor er flere av planene knyttet til nettopp sigarer.

Et av plottene skulle foregå i FNs generalforsamling i New York i 1960. Der skulle han få en sigar i gave som skulle eksplodere midt i ansiktet hans.

FILES-FRANCE-CUBA-CASTRO-POLITICS

ATTENTAT: i løpet av hans regjeringstid var det mange som ville ta livet av Fidel Castro.

Foto: PASCAL GEORGE / Afp

Giftig milkshake

Den britiske Channel 4 laget en dokumentar hvor de intervjuet Cubas tidligere etterretningssjef Fabian Escalante.

I dokumentaren «638 måter å ta livet av Castro på», forteller etterretningssjefen at fire spesielt utvalgte mennesker, var ansatt for å rulle alle hans sigarer.

Den amerikanske mafiaen hadde også gode grunner til å ønske Castro død. Han hadde stanset deres virksomhet i Havana, med spillekasinoer og bordeller.

Planen var å servere Castro en giftig milkshake på et hotell. Det var en type sjokolademilkshake som Castro var veldig glad i.

Giftpillen var plassert i fryseren, men da den skulle hentes ut, gikk den i stykker.

Elskerinne som lokkemat

Castro hadde elskerinner og en av dem ble overtalt til å sørge for hans død. Marita Lorenz har fortalt at hun skulle forgifte ham med piller som hun gjemte i en kremboks. Men kremen ødela pillene.

Oppfinnsomheten var stor. Fidel Castro var glad i å dykke. En ide var en giftig svømmedrakt. Men amerikaneren som skulle møte Castro, ville ikke gi ham svømmedrakten.

Muslinger med eksplosiver

En annen ide var muslinger med eksplosiver som skulle gå av mens han var nede og dykket. Dette var CIAs ide og ifølge dokumenter som ble frigitt for en del år siden, hadde CIA kjøpt en stor mengde muslinger som skulle males for å få Castro til å svømme bort til dem.

Noen planla også å sprenge ham i luften mens han talte. Castro gikk selv ut og fortalte om planen som ble avslørt. 90 kilo med sprengstoff skulle plasseres under talerstolen mens han talte i Panama.

– Hvis det å overleve drapsforsøk var en olympisk disiplin, ville jeg tatt gull, har Fidel Castro selv sagt om alle forsøkene på å ta livet av ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt