Hopp til innhold

Detaljerte planer om Serena-angrep avslørt tre måneder i forveien

Tre måneder før angrepet på Serena Hotel i Kabul, der norske Carsten Thomassen ble drept, avdekket etterretningskilder detaljerte terrorplaner mot hotellet.

Angrepet på Serena Hotel

Januar 2008: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen blir evakuert med skuddskader, etter at en terrorist tok seg inn på hotellområdet og skjøt og drepte flere mennesker.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Carsten Thomassen

Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble skutt og drept under terrorangrepet på Serena Hotel.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nye dokumenter avslører at ISAF-styrkene i Afghanistan avdekket en lang rekke planer for terrorangrep mot det luksuriøse Serena Hotel i Afghanistan - før det dødelige angrepet på den norske delegasjonen der en norsk journalist og sju andre personer mistet livet.

NRK Brennpunkt har fått tilgang til 15.000 hemmelige dokumenter med etterretningsinformasjon og beskrivelse av hendelser i forbindelse med krigen i Afghanistan. NRK har fått tilgang til dokumentene via det omstridte lekkasjestedet Wikileaks, og er første mediebedrift i verden som omtaler innhold derfra.

Les alle NRKs saker fra lekkasjene

Så langt har NRK funnet en rekke tilfeller hvor etterretning har avdekket planer om å utføre terrorangrep mot hotellet. De fleste planene som er avdekket, handler om selvmordsaksjoner.

Se full oversikt over terrorplanene nederst i artikkelen.

- Sjokkerende

I tillegg viser rapportene fra Wikileaks at det ble avdekket helt konkrete planer for et angrep svært likt det som faktisk skjedde mot Serena Hotel, kun tre måneder før Støre og hans følge ble angrepet.

– Det har vært kjent at Serena var et attraktivt terrormål og at det var kommet trusler, men at det finnes etterretningsrapporter som kom ut i forkant av angrepet som stemmer så godt med forløpet av angrepet er ganske sjokkerende lesning.

Det sier afghanistankjenner Kristian Berg Harpviken hos fredsforskningsinstituttet PRIO, som selv har vært flere ganger på hotellet.

14. januar 2008 ble Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen skutt og drept under terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul i Afghanistan. Angrepet skjedde da utenriksminister Jonas Gahr Støre og flere norske delegater og journalister befant seg på hotellet.

Video Detaljert plan om Serena-angrepet

Se video: Kjente til detaljerte planer om Serena-angrepet

Detaljerte planer

Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning

Kristian Berg Harpviken synes det er sjokkerende lesning hvor like truslene er det som faktisk skjedde på Serena Hotel i januar 2008.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Spesielt i én etterretningsrapport fra ISAF beskrives det planer om et terrorangrep som er svært likt det som faktisk skjedde.

Rapporten av 16. oktober 2007 forteller at Taliban-grupper i Lowgar-provinsen planlegger et angrep mot ISAF eller styresmaktene i Afghanistan. (Se hele rapporten nederst i artikkelen)

ISAF skriver at de planlegger et angrep mot et hotell i Kabul, mest sannsynlig Serena Hotel.

  • Planen er å bruke skytevåpen mot vaktene ved porten til hotellet.
  • Det skal tas i bruk granater og utføres selvmordsangrep. Tre selvmordsvester er klargjort.
  • Planen er å utgi seg for å være politifolk.
  • De skal ta seg inn i hotellområdet og kidnappe folk.

Dette skjedde under terrorangrepet mot Hotel Serena, like etter klokken 1800, 14. januar 2008:

  • To terrorister fra Taliban ble kjørt fram til hotellporten og angrep vaktbua med granater og AK-47-gevær.
  • De var iført politiuniformer, utstyrt med bombevester, granater og skytevåpen.
  • Den ene av terroristene klarte å ta seg inn på hotellområdet. Den andre utløste selvmordsbombe ved porten etter å ha blitt skutt og såret.
  • Den overlevende terroristen tok seg inn i hotellobbyen og skjøt rundt seg før han ble pågrepet. Totalt ble åtte mennesker drept, deriblant nordmannen Carsten Thomassen.
Jonas Gahr Støre på Serena Hotel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fotografert inne på hotellet etter å ha blitt brakt i sikkerhet av livvakter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I tillegg har NRK gjennom rapporter i Wikileaks funnet flere andre tilfeller hvor militære styrker har avdekket planer om terrorangrep mot Serena Hotel. I perioden fra november 2005 og fram til selve angrepet, er det registrert 12 etterretningsrapporter som varsler om dette.

Selv om alle disse var kjente for de militære styrkene i Afghanistan, inkludert den detaljerte trusselrapporten fra oktober 2007, klarte ingen å stoppe angrepet som tok livet av åtte mennesker 14. januar 2008.

– Skulle gjerne visst om dette har vært med i vurderingen

Ellen Hofsvang

Ellen Hofsvang som var samboeren til Thommassen vil gjerne vite om opplysningene som nå blir offentlige har vært med i sikkerhetsvurderingene.

Foto: NRK

Ellen Hofsvang var samboer til Carsten Thomassen, som døde i angrepet. Hun har fått med seg det meste som har blitt sagt fra myndigheter om angrepet i ettertid, og har fulgt de ulike granskningene nøye. Likevel har hun aldri hørt om så konkrete trusler som nå kommer fram.

– Jeg var kjent med at det var kommet terrortrusler mot Serena, inkludert en som kom dagen før angrepet, men jeg har aldri sett en så konkret trussel som dette. Beskrivelsen av hendelsesforløpet ligner veldig mye på det som faktisk skjedde, sier Hofsvang til NRK.

Hun er opptatt av at så mye som mulig rundt hva som skjedde skal komme fram, og stusser over at dette ikke tidligere har vært kjent. Hun skulle gjerne visst om også disse rapportene om mulige angrep mot hotellet var tatt med i vurderingene av sikkerheten rundt besøket.

– Det er klart det er veldig sterkt å lese beskrivelsen av en terrortrussel som er så lik det som skjedde. Jeg skulle gjerne vite om de tok den med i vurderingene av det som skjedde og hvordan ting ble håndtert den gangen, eller i tilfelle hvorfor den ikke er tatt med i vurderingen, sier Hofsvang.

UD mente Serena var det tryggeste stedet

Bjørn Jahnsen

Kommunikasjonssjef i UD, Bjørn Jahnsen, vil ikke gå inn på detaljer om truslene som nå blir offentlige.

Foto: NRK

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at det kom flere trusler mot vestlige mål i Kabul i tiden før det norske besøket. De vil likevel ikke gå inn i detaljene rundt enkeltrapporten som nå offentliggjøres, eller avklare om dette var noe som ble tatt med i sikkerhetsvurderingene slik Hofsvang håper på.

– Denne konkrete rapporten er det i dag vanskelig for oss å svare på om ble mottatt av norske myndigheter, sier kommunkasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD til NRK.

Jahnsen sier at de valgte å bruke hotellet til tross for trusler om angrepsplaner mot vestlige i Kabul.

Angrepet mot Serena Hotel

Etter at terrorister hadde gått til angrep på hotellet kom store utrykningsstyrker til.

Foto: NRK

– Til tross for disse truslene, var vurderingen at det tryggeste stedet å bo i Kabul var Serena Hotel, og det var et valg vi gjorde i likhet med de fleste andre land som hadde besøk til Kabul i den perioden.

Det femstjerners Serena Hotel regnes for å være byens sikreste og mest luksuriøse. Samtidig kan dette føre til uønsket oppmerksomhet fra væpnede grupper, siden det er kjent for å tiltrekke seg viktige gjester.

Og til tross for sikkerhetstiltakene: Den australske ambassaden, som har lokaler inne på området til Serena, valgte å stenge i oktober 2007, tre måneder før angrepet. Samtidig ba de australske statsborgere om å holde seg unna hotellet av frykt for manglende sikkerhet.

Militær etterretning i Afghanistan har fanget opp en lang rekke planer om å angripe Hotel Serena. Disse planene ble avdekket mellom 2005 og terrorangrepet 14. januar 2008 (Klikk på titlene i listen under):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt