NRK Meny
Normal

Europas ungdom må reddes

EUs tapte ungdomsgenerasjon er tema når Europas samfunnstopper og kronprinsen møtes i Paris.

Arbeidsledighet i Spania

56 prosent av unge under 25 år er arbeidsledige i Spania.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Etter mange år med stigende arbeidsledighet og tiltak uten effekt, så samles Europas samfunnstopper enda gang for å presentere en storoffensiv mot ungdomsledigheten.

Et ulykkelig Europa

– Dagens Europa er ikke lykkelig, det opplever en krise, sa Frankrikes president François Hollande i en kommentar til pressen tidligere i dag. I kveld skal Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel lansere en offensiv plan som er ment å skape nye arbeidsplasser for unge i Europa.

Kronprins Haakon om arbeidsledigheten i Europa.

NETT-TV: Kronprins Haakon deltar på OECDs ministerråd i Paris denne uka.

Fra hele Europa strømmer samfunnstoppene til Paris men også kronprins Haakon er til stede sammen med den politiske eliten. Han er invitert fordi det er Norge som er vertskap for ministerrådet som OECD arrangerer denne uken, et av flere arrangement der Europas tapte ungdomsgenerasjon er tema.

– Vi er heldige

– Vi i Norge er heldige, sier kronprins Haakon, når NRK møter ham i Paris.

– Vi er i en situasjon hvor norsk økonomi går bra mens det er vanskelig i Europa. Men det påvirker også oss fordi vi er en veldig åpen økonomi selv om vi er heldige.

– Er vi solidariske nok?

– Et interessant spørsmål. Jeg tror at vi i Norge er opptatt av hvordan det er andre steder i landet, også i Europa, hvor balansen der går kan sikkert diskuteres, uttaler kronprinsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen om arbeidsledigheten i Europa.

NETT-TV: Situasjonen i Europa er alvorlig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Også Norges finansminister Sigbjørn Johnsen er i Paris mens statsminister Jens Stoltenberg ankommer i morgen. Selv om skatt også står på dagsorden under OECD-møtet, så er det kampen mot ungdomsledigheten som opptar de fleste denne uken.

– Situasjonen i Europa er alvorlig. Mange unge har aldri vært i arbeidslivet, det kan bidra til sosial uro, sier finansminister Johnsen. Han forteller at det vil presenteres en aksjonsplan mot ungdomsledigheten i løpet av OECD-konferansen.

New Deal

Det er flere planer på gang i Paris, alle er de ment å redde ungdommen i Europa fra arbeidsledigheten som har rammet en hel generasjon.

Klokkens sju norsk tid har Hollande meldt at han og Tysklands forbundskansler Angela Merkel skal lansere Tyskland og Frankrikes offensiv for å få flere ungdom i arbeid.

Planen er døpt New Deal, etter inspirasjon fra USAs tidligere president Franklin D. Rossevelt og hans New Deal på 1930-tallet, som den gang bidro til et løft for en kriserammet amerikansk økonomi.

Detaljene offentliggjøres først i kveld men det er varslet at European Investment Bank skal bidra med lån til små og mellomstore bedrifter som skaper arbeidsplasser for unge mennesker. Det skal også bevilges penger til språkkurs og flyreiser for unge som søker arbeid.

Få tegn til bedring


Aldri tidligere har så mange unge vært ledige i Europa. En av fire under 25 år er arbeidsledige, i et land som Spania er 56 prosent av unge under 25 år uten arbeid, ifølge Eurostat. De siste tallene fra mars viste ingen bedring, tvert imot er ungdomsledigheten fremdeles stigende.


Tidligere i vår bladde EU opp 45 milliarder til øremerkede tiltak for å få unge tilbake i jobb. Pengene skal brukes i løpet av de neste seks årene i regioner der ungdomsledigheten ligger på over 25 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt