NRK Meny
Normal

PKK-utbryter tar på seg skylda for Ankara-angrep

Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg skylda for bombeangrepet i Ankara.

Minst fem drept i eksplosjon i Ankara

ANKARA: 37 mennesker ble drept etter den voldsomme eksplosjonen i nærheten av en av byens største bussholdeplasser i den travle Guven-parken.

Foto: EROL UCEM / Afp/NTB Scanpix

Torsdag morgen tok TAK på seg skylda for angrepet i den travle Guven-parken i handelsdistriktet Kizilay søndag kveld, melder avisen Hurriyet.

På sine nettsider har gruppen identifisert gjerningspersonen som den 24 år gamle kvinnen Seher Çağla Demir.

Minst 37 mennesker ble drept, deriblant Demir, og minst 71 såret i angrepet. Tilstanden for sju av ofrene ble onsdag betegnet som kritisk.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

MÅ UTVIDES: Etter søndagens angrep gikk Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan inn for at terrorbegrepet må utvides til å omfatte også dem som støtter terrorisme.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

– Hevn for statens operasjoner

Kort tid etter angrepet pekte tyrkiske myndigheter mot det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK, og hevdet at nesten sikre bevis viser at kurdiske opprørere sto bak.

Fire dager senere uttaler TAK at det ikke var meningen å drepe sivile, men at tyrkiske sikkerhetsstyrker var målet. Gruppen beskriver også Ankara-terroren som en hevn på sikkerhetsstyrkene for deres operasjoner i kurdiske områder de siste månedene.

Kampene blusset opp etter at en to og et halvt år gammel våpenhvile kollapset i fjor sommer. Den tyrkiske hæren innledet en luftkrig mot opprørerne sørøst i landet, men sivile kurdere har også blitt hardt rammet.

Flere tusen mennesker har blitt drept i de harde kampene, deriblant flere hundre sivil. Myndighetene sier aksjonene er rettet mot terrorister, men ifølge kritikere rammes sivile hardt.

En militærbuss ble angrepet i Ankara 17. februar

17. FEBRUAR: En militærbuss ble angrepet i Ankara 17. februar. 28 mennesker ble drept i angrepet, som TAK påtok seg ansvaret for.

Foto: STRINGER / Reuters/ntb sCANPIX

Tatt på seg skylda for flere angrep

Den militante gruppen har vært imot fredsprosessen mellom PKK og tyrkiske myndigheter. TAK hevder gruppen har brutt med PKK.

Det er imidlertid uklart om TAK fortsatt er under vingene til PKK. Ifølge eksperter har disse to gruppene fortsatt en viss tilknytning.

Gruppen blir ansett som mye mer ekstreme, og har tatt på seg skylda for flere angrep rettet mot sivile mål tidligere. TAK tok på seg skylda for bombeangrepet i Ankara den 17. februar. 28 mennesker ble drept og 61 såret i dette angrepet.

Utbrytergruppen hevder også å ha stått bak et granatangrep på en flyplass i Istanbul i desember, der en person ble drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt