Normal

Opposisjonsparti hevder valgseier i Marokko

Opposisjonspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (PJD) i Marokko hevder det har vunnet flest seter i nasjonalforsamlingen.

Valg i Marokko

Folk venter på stemmesedlene sine i et valglokale i Casablanca, Marokko, fredag. Lørdag hevdet opposisjonspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (PJD) at de har vunnet flest seter i nasjonalforsamlingen.

Foto: STRINGER / Reuters

Valglokalene i Marokko åpnet fredag morgen til det første valget på ny nasjonalforsamling i landet etter at grunnloven ble endret og flere politiske reformer innført.

– Tall vi har tilgang til, viser at vi vil få over 100 seter, sier Lahcen Daodi, nestleder i PJD, lørdag. Han henviser til landets nasjonalforsamling, som har 395 seter.

– Ifølge meldinger fra våre representanter ved valglokalene over hele landet er vi vinnerne, sa han tidligere.

Myndighetene har foreløpig ikke kommentert PJDs påståtte valgseier.

Avventende

– Vi må vente på de endelige resultatene fordi det har vært mye fusk, så vi håper at det ikke koster oss det som bør være en rungende seier for vårt parti, sier Mustapha Al Khalfi, medlem i PJDs politbyrå.

PJD ble det tredje største partiet ved forrige valg i 2002, men analytikere har sagt at de tror det kan få over 100 av nasjonalforsamlingens 395 plasser.

De endelige resultatene er ventet senere lørdag.

Reformer

Valget er det andre i Nord-Afrika etter at opprørsbølgen begynte å rulle over den arabiske verden. Men Marokko har enn så lenge klart å unngå store protestaksjoner. Det skyldes først og fremst at kong Mohammed VI i sommer foreslo flere politiske reformer som flytter noe av makten fra hans eneveldige styre til nasjonalforsamlingen.

Reformene ble innført etter en folkeavstemning i sommer.

Det var ventet at oppmøtet ved valget skulle være lavt ettersom reformbevegelsen som kaller seg 20. februar-bevegelsen, har oppfordret til boikott. Bevegelsen mener fredagens valg var «en farse» og at det ikke vil løse noen av problemene landet sliter med, som store lønnsforskjeller, høy arbeidsledighet og korrupsjon. Ikke vil det endre det politiske systemet heller, hevder bevegelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt