Pistorius tilbake i retten for å få straffen

Det blir opp til dommer Thokozile Masipa å bestemme om Oscar Pistorius må sone en dom i fengsel, eller om han kan forlate rettslokalet som en fri mann.

I dag får Oscar Pistorius dommen

Oscar Pistorius er dømt for uaktsomt drap. I løpet av de nærmeste dagene blir det klart hva slags straff han får for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp

Mandag startet rettshøringen hvor straffeutmålingen mot Oscar Pistorius vil bli klar. Dommer Thokozile Masipa antydet at høringen ikke ville vare lenger enn en uke.

I løpet av den uken vil flere vitner forklare seg, og påtalemyndighet og forsvarer vil komme med sine avsluttende innlegg. Deretter vil altså Masipa ta stilling til hvilken straff Pistorius skal ha.

Kan få samfunnsstraff

Pistorius ankom retten like etter klokken ni. Kledd i dress og et med et alvorlig ansiktsuttrykk gikk han rett inn i rettslokalet i Pretoria uten å svare på spørsmål fra pressen som hadde flokket seg utenfor bygningen. Siden dommen mot ham falt 12. september har han vært løslatt mot kausjon.

Høringen begynte med et vitnemål fra Pistorius' psykolog. Hun fortalte om tiden etter drapet på Steenkamp, og om timene hun har hatt med Pistorius.

– Noen av timene besto bare av at han gråt, mens andre ganger kom vi noe videre, fortalte psykologen i retten.

Hun understreket at aldri har oppfattet Pistorius som noe annet enn en respektfull mann, med gode manerer.

Idrettsstjernen, kjent under navnet «Blade Runner», ble i september dømt for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Pistorius ble frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap. Han risikerer inntil 15 års fengsel, men kan også ende opp med å ikke sone i fengsel i det hele tatt.

I Sør-Afrika er nemlig den nedre strafferammen for uaktsomt drap samfunnstjeneste.

Innrømmet drap

Pistorius har innrømmet drapet på kjæresten, som skjedde natt til 14. februar 2013. Steenkamp ble skutt gjennom en lukket baderomsdør, og Pistorius har hele tiden holdt fast ved forklaringen om at han trodde det var en innbruddstyv han skjøt og at han handlet i selvforsvar.

Dommer Masipa konkluderte med at det ikke var tilstrekkelig bevist at Pistorius visste at han tok livet av kjæresten da han skjøt gjennom baderomsdøren. Dermed falt hun ned på at idrettsutøveren måtte dømmes for uaktsomt drap.

Barry Steenkamp, faren til Reeva Steenkamp, ankommer rettshøringen hvor Pistorius får dommen

FØLGER SAKEN: Barry Steenkamp, faren til Reeva Steenkamp, har fulgt rettssaken mot Oscar Pistorius og var også til stede under dagens rettshøring.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Etter straffeutmålingen vil både påtalemyndigheten og Pistorius selv kunne anke dommen. Påtalemyndigheten sa etter at dommen falt at de var skuffet over utfallet, men at de ville avvente straffeutmålingen før de tok stilling til om de skulle anke, skriver BBC.

Kan konkurrere

Beinamputerte Pistorius, som har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Dersom han ikke får fengselsstraff kan han i prinsippet konkurrere igjen når han selv ønsker det. Den sørafrikanske olympiske komiteen har ingen restriksjoner som hindrer personer med kriminelt rulleblad i å representere landet. Den internasjonale paralympiske komité har også sagt at det vil være mulig for Pistorius å konkurrere i fremtiden.

– Oscar har gjort mye for den paralympiske organisasjonen. Han har vært en inspirasjon for millioner av mennesker. Nå er det klart han avventer hva dommeren sier. Men dersom han vil konkurrere i fremtiden vil ikke vi hindre ham, har Craig Spence, leder for medieavdelingen i Den internasjonale paralympiske komité, sagt til BBC Radio.

Familien til drepte Reeva Steenkamp har reagert kraftig på at Pistorius fikk en dom for uaktsomt drap. Foreldrene til 29-åringen mener det er uforståelig at Pistorius ble trodd og de har uttrykt ønske om at han må få fengselsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt