NRK Meny
Normal

Piskedømte Badawis søster arrestert

Samar Badawi ble arrestert i Saudi-Arabia tirsdag og avhørt i fire timer før hun ble fengslet, opplyser Amnesty International.

Samar Badawi

Samar Badawi med sin to år gamle datter.

Foto: Amnesty International

Hun ble arrestert i byen Jeddah sammen med sin to år gamle datter, skriver BBC.

Samar Badawi er søster av bloggeren og menneskerettighets-aktivisten Raif Badawi, som er dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag.

Ifølge Amnesty International ble hun avhørt i fire timer. Deretter ble hun overført til Dhaban fengsel, skrev Raif Badawis kone, Ensaf Haidar, på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Skal ha administrert Twitter-konto

I tillegg til å være søster til Raif Badawi er Samar også eks-konen til advokaten og menneskerettighets-aktivisten Waleed Abu Alkhair.

Alkhair sitter i fengsel etter at han i 2014 ble dømt til 15 års fengsel.

Han ble dømt for «svik mot kongen» og «undergraving av regimet», samt at han var med på å grunnlegge Monitor of Human Rights in Saudi-Arabia (MHRSA).

Grunnen til at Samar Badawi ble arrestert i går skal være at hun anklages for å være ansvarlig for hans Twitter-konto.

Twitter er veldig populært i Saudi-Arabia og myndighetene frykter at aktivister skal spre sitt budskap der.

Plakat med Raif Badawi og Waleed Abu Alkhair

Samar Badawi er søster til Raif Badawi (t.v.) og var tidligere gift med Waleed Abu Alkhair (t.h.).

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Amnesty fordømmer

Det er ikke første gang saudiarabiske myndigheter går til aksjon mot Samar Badawi.

I desember ble 2014 hun nektet tillatelse til å forlate landet for å delta på en menneskerettighets-konferanse i Brussel.

– Arrestasjonen er det siste eksempelet på Saudi-Arabias fullstendige forakt for sine menneskerettighets-forpliktelser og gir ytterligere bevis for myndighetenes vilje til å undertrykke alle tegn på fredelige protester, skriver Amnesty.

Myndighetene i Saudi-Arabia har ikke kommentert arrestasjonen.

Henrettet 47 i nyttårshelgen

Arrestasjonen av Samar Badawi er det siste i en rekke tegn på at det fra før harde saudiarabiske regimet er i ferd med å stramme ytterligere inn overfor kritikere.

2. januar henrettet Saudi-Arabia den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr og 46 andre personer, noe som vakte internasjonal fordømmelse.

Amnesty International sier at landet i løpet av det siste året blant annet har fortsatt undertrykkelsen av menneskerettighetsaktivister og ledet en koalisjon som har stått for omfattende luftangrep i nabolandet Jemen.

– Flere og flere menneskerettighetsaktivister dømmes til årevis i fengsel under antiterrorloven fra 2014. Dette skjer samtidig som landets allierte skamløst støtter kongedømmets undertrykkelse som en del av «krigen mot terror», sier visedirektør James Lynch ved Amnestys Midtøsten- og Afrika-program.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt