Hopp til innhold

Piratpartiet skal drifte Wikileaks

Det svenske Piratpartiet tar over ansvaret for sikkerhet og drift av serverne til internettsiden Wikileaks, som blant annet har lekket militære hemligheter fra Afghanistan.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får svensk hjelp for å sikre serverne sine.

Foto: SVT

Det bekrefter partiets visepartileder Anna Troberg til SVTs Rapport.

Ifølge Sveriges Radio sier Troberg at det er mindre risiko for at serverne utsettes for aksjoner dersom de driftes av det svenske partiet fremfor at ansvaret for serverne ligger hos et webhotell.

– Det er ganske naturlig at vi tar dette skrittet og innleder dette samarbeidet. Vi kan også tilby dem noe som et vanlig webhotell ikke kan tilby, fordi terskelen er ekstra høy for å gjennomføre et raid på serverne til et parti. Det har en høy politisk pris, sier Troberg.

Ifølge Troberg har amerikanske myndigheter tidligere lagt press på svenske myndigheter for å slå ned på servere som inneholder sensitiv informasjon. Dette vil partiet løse ved å oppbevare Wikileaks-serverne på et hemmelig sted.

– Gjør en viktig jobb for demokratiet

Visepartilederen mener også at Piratpartiet og Wikileaks har mye til felles.

– Wikileaks gjør en viktig jobb for et offentlig demokrati. Demokrati handler ikke bare om at man skal ha rett til å velge, det handler også om at man skal ha informasjon slik at man kan gjøre et velinformert valg. Det innebærer at man noen ganger må ha informasjon som makthavere ikke vil at man skal ha. Det er slik informasjon Wikilieaks tilbyr, og det synes vi er viktig, sier Troberg.

Piratpartiet demonstrerer i Stockholm

Piratpartiet demonstrerte i Stockholm etter rettssaken mot grunnleggerne av The Pirate Bay.

Foto: FREDRIK PERSSON / AP

Piratpartiet gjorde seg bemerket da de tok over som fildelingssiden The Pirate Bays nettoperatør, som et ledd i kampen for fildeling.

Les: Piratpartiet hjelper The Pirate Bay

Partiets leder, Richard Falkvinge, hevdet da at en sak for The Pirate Bay var en sak for personvernet.

– Har mange medhjelpere

Wikileaks-gründer Julian Assange avviser at koblingen med fildelingsserverne vil påvirke nettsidens troverdighet.

– Vi har mange medhjelpere rundt om i verden. Slik som jeg forstår det er Piratpartiet i Sverige en mangfoldig gruppe, som vil forsvare fri informasjon, sier Assange ifølge SVT.

Wikileaks har tidligere offentliggjort over 90.000 hemmeligstemplede militære dokumenter, og varslet i forrige uke at de siste 15.000 krigshemmelighetene nettstedet har fått tak i blir publisert innen to uker.

Les: – Ny WikiLeaks-bombe om to uker

Assange hevder det er flere bevis for krigsforbrytelser i dokumentene, og nekter å etterkomme Pentagons krav om å utlevere dokumentene.

Les: Pentagon krever dokumenter
Les også:
– Leter aggressivt etter lekkasjen

SISTE NYTT

Siste nytt