Hopp til innhold

11 gisler løslatt etter fire år i piratfangenskap

Besetningsmedlemmer er satt fri etter flere år i fangenskap hos somaliske pirater. Flere av dem har sett sine kolleger blitt henrettet, torturert og druknet.

Albedo synker

SANK: Her er det kaprede skipet, MV «Albedo» i ferd med å synke utenfor kysten av Somalia i fjor. Deretter ble de anholdt i et falleferdig hus inntil løslatelsen denne uken.

Foto: FOTO G-22 EA / Eunavfor.eu

Lørdag ble de 11 gjenværende i besetningen satt fri etter at skipet deres MV «Albedo» ble kapret av somaliske pirater i 2010.

Ifølge den engelske avisa The Telegraph, brukte fangevokterne tortur mot gislene, og flere av dem er henrettet og druknet.

– De som har overlevd de forferdelige årene i fangenskap, har vært nær døden etter kraftige slag og grov vold. Flere av dem har sett sine kolleger bli henrettet, torturert og druknet, sier Omar Sheikh Ali Osoble til avisen, talsmann for administrasjonen i Galmudug i det sentrale Somalia.

Flere av gislene hadde bare på seg undertøy da de ble tatt hånd om av myndighetene.

– Radmagre og utsultede

Han forteller videre at de har gått kraftig ned i vekt, men ingen av dem skal være alvorlig syke eller livstruende skadd.

Nå er alle fraktet til et hotell hvor de får mat og en varm dusj, og vil bli tatt hånd om av helsepersonell.

– Alle er så glade for å være fri, men de har alle forferdelige historier om sine erfaringer der, sier Osoble.

Anholdt i falleferdig hus

I tillegg til tortur og henrettelser, forteller Osoble at enkelte også har blitt tvunget av piratene til å be om løsepenger fra familiene deres, uten at noen har blitt løslatt.

Én i mannskapet ble også skutt og drept like etter kapringen i 2010.

Ifølge avisa sank skipet etter en storm i fjor sommer, noe som resulterte i at fem av mannskapet druknet.

De 11 gjenværende seilerne ble overført til et falleferdig hus i havnebyen nær den somaliske havnebyen Hobyo, som er et beryktet fristed for pirater.

Galmudug, Somalia

SISTE NYTT

Siste nytt