Hopp til innhold

Pirater løslatt og sendt hjem

EU NAVFOR har besluttet å sende de sju piratene som angrep norskeide Bow Saga hjem til Somalia uten rettslig forfølgelse.

Piratene i som forsøkte å angripe det norske tankskipet Bow

Den norskeide kjemikalietankeren Bow Saga ble tirsdag angrepet av sju pirater Adenbukta utenfor Mogadishu i Somalia.

Foto: Hand-out / EU Navfor / Scanpix

Piratene blir dermed de sju siste i rekken på rundt 200 personer mistenkt for piratvirksomhet i Adenbukta som er blitt løslatt av EUs piratjegere så langt i år.

Den norskeide kjemikalietankeren Bow Saga ble tirsdag angrepet av sju pirater Adenbukta utenfor Mogadishu i Somalia. Den spanske fregatten SPS Victoria kom det norske skipet til unnsetning og fikk avverget angrepet.

Piratene ble holdt i varetekt om bord på det spanske skipet, men onsdag kveld kom altså beskjeden om at de blir sendt tilbake til hjemlandet.

Dårlig tid

– Vi ble dessverre nødt til å fatte denne beslutningen. I dette konkrete tilfellet hadde vi for dårlig tid, og vi klarte ikke å overholde tidsfristen som var gitt fra spanske myndigheter, sier pressetalsmann Per Klingvall i EU NAVFOR til NTB.


EU NAVFOR fikk i oppdrag å finne et egnet sted for utsendelse og rettslig forfølgelse for de sju piratene. Klingvall forklarer at dette må skje innen en gitt tidsfrist, som bestemmes av myndighetene i det landet som har piratene i varetekt, i dette tilfellet Spania.

– Spanske myndigheter ga oss 24 timer på å ordne opp i saken. Vi hadde en mulighet til å sende disse syv individene til Kenya, men vi rakk ikke å få på plass bevis og nødvendige papirer før fristen, sier Klingvall.

Saken fortsetter undet bildet:

Pirater prøver å flykte fra spanske marinesoldater

Piratene i som forsøkte å angripe det norske tankskipet Bow Saga i Adenbukta utenfor Somalia tirsdag, forsøker å flykte fra en spansk fregatt. De ble senere pågrepet av spanske marinesoldater.

Foto: Hand-out / EU Navfor / Scanpix

Lettet

Han beklager at EU NAVFOR måtte løslate piratene som angrep den
norske båten, men er mest av alt glad for at de klarte å forhindre det antatte kapringsforsøket. Jeg er glad for at vi fikk hindret personene fra å kapre det norske fartøyet og å ta de 29 mennene om bord som gisler.

– Dessverre klarte vi ikke å få gjennomført en rettslig forfølgelse av dem, avslutter Klingvall.

Et annet alternativ til hvem som skulle ta imot og rettsforfølge de somaliske piratene var Norge.

Onsdag ettermiddag ventet Utenriksdepartementet (UD) fremdeles på en henvendelse fra EU NAVFOR om straffeforfølging av piratene.


Vi må få en henvendelse fra EU NAVFOR på om Norge ønsker å ta imot pirater for soning her. Men vi ønsker primært at somaliske sjørøvere skal sone i egen region, i et land hvor de har rettsapparat for slike saker, sa Marte Kopstad i UD til NTB
tirsdag.

Norges ansvar

Administrerende direktør Jan A. Hammer i Odfjell, som eier Bow Saga, mente at det burde være Norges ansvar å bestemme om piratene skulle straffeforfølges.

– Spanjolene vil bli kvitt piratene så fort som mulig. Hvis ikke norske myndigheter vil gjøre noe, tror jeg spanjolene bare kommer til å la dem gå, sa Hammer til NTB tirsdag.

Verken UD eller Odfjell ønsket å kommentere EU NAVFORs beslutning onsdag kveld.


SISTE NYTT

Siste nytt