NRK Meny
Normal

Pressemeldings-tabbe avslørte pinlige sikkerhetsbrister

Franske myndigheter sendte ut en melding om at tre mistenkte jihadister var arrestert i Paris. Samtidig vandret de tre rett gjennom passkontrollen i Marseille.

Orly

Fransk politi ventet på de mistenkte jihadistene i Paris, men de landet i Marseille.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Operasjonen skulle vise hvor effektive myndighetene er i kampen mot islamistiske trusler. Isteden har den avslørt svakheter i de franske skjoldet mot terrorisme, skriver Le Figaro.

Tirsdag ettermiddag kunngjorde innenriksdepartementet at tre jihadister var blitt arrestert på Orly-flyplassen sør for Paris. Etter sigende hadde de tre kommet med fly fra Tyrkia, etter et lengre opphold blant radikale islamister i Syria.

«De tre farlige individene ble arrestert straks de hadde satt foten på fransk jord», het det i pressemeldingen.

En av de tre var sågar svogeren til Mohamed Merah, mannen som skjøt og drepte sju mennesker i Toulouse-området i 2012, blant annet da han angrep en jødisk barneskole i byen.

Alle tre i politiets søkelys

29 år gamle Abdelouahed Baghdali er gift med Merahs søster. Han har vært i myndighetenes søkelys på grunn av forbindelser til en radikal islamsk skole og etter en reise til Syria i februar.

De to andre er en barndomsvenn av Merah, 27 år gamle Djebali Imad. Han er tidligere fengselsdømt, mens tredjemann var Gael Maurize, en konvertitt som også er kjent av landets antiterrortjenester.

I det som trolig var et ønske om å vise handlekraft, var innenriksdepartementet altså altfor raskt ute med meldingen om at de tre var arrestert. Ifølge Le Monde vandret de tre fritt omkring i gatene i den sørfranske byen Marseille, mens franske medier meldte at de satt bak lås og slå.

Vandret frittgjennom kontrollen

Kapteinen i flyet i Istanbul hadde nemlig nektet å ta de tre om bord, fordi tyrkiske myndigheter ikke hadde sendt med de nødvendige papirene, viste det seg.

Dermed måtte de vente til neste avgang, som gikk til Marseille og ikke Paris.

Franske myndigheter fikk ikke beskjed om byttet, og på Orly sto politiet klare til å pågripe de tre.

Samtidig kunne Djebali, Baghdali og Maurize legge fram passene sine i passkontrollen i Marseille og vandre fritt inn i landet.

– Vi fikk ikke beskjed

Da tabben ble oppdaget, sendte innenriksministeriet ut en ny pressemelding der tyrkerne fikk ansvaret for fiaskoen. «De franske tjenester ble informert av sine tyrkiske kolleger (..) etter ankomsten på fransk jord», het det.

I en tid da utveksling av slik informasjon fremstår som en viktig del av nasjonens sikkerhet, vil episoden etterlate spor, fortsetter Le Monde. Avisen spør seg hvordan tyrkiske myndigheter er i stand til å håndtere den økende strømmen av europeere som krysser grensen hver uke for å delta i krigen i Syria.

Frankrike har de siste dagene hevet sikkerhetsnivået i landet, blant annet etter at en fransk turist ble bortført av islamister i Algerie.

At de mistenkte jihadistene fikk passere passkontrollen i Marseille skal ifølge radiostasjonen RTL skyldes at datasystemet der ikke fungerte da de tre kom til landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt