Pilot tastet feil – fløy til Australia istedenfor Malaysia

Air Asia-flyet skulle etter reiseruta fly fra Sydney mot Kuala Lumpur. Isteden tastet piloten inn en kurs som først sendte flyet 11 000 kilometer ut av kurs før de oppdaget feilen.

Air Asia

FEIL RETNING: Det var 10. mars i fjor at Air Asia-flyet skulle ta av fra Sydneys internasjonale lufthavn og lande på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia, men fikk isteden en utilsiktet mellomlanding i Melbourne. Dette er et bilde av Air Asias Airbus 320.

Foto: AIRBUS / Ap

Det var 10. mars i fjor at passasjerflyet Airbus A330 skulle ta av fra Sydneys internasjonale lufthavn og lande på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia ni timer seinere.

Isteden landet flyet kun et par timers tid seinere i motsatt retning. Da var flyet fortsatt i Australia, men i byen Melbourne, skriver The Guardian.

Ifølge granskingen til den australske flysikkerhetsmyndigheten, ATSB, skal feilflyvningen ha skjedd da piloten tastet inn et ettall på feil sted i koordinatene. Det tilsvarte en posisjonsfeil på 11 000 kilometer.

Flere advarsler om feil

Feiltastingen satt i gang varslingsmekanismene i flyets navigasjonssystem, men dette ble oversett av mannskapet.

– Mannskapet hadde en rekke anledninger til å identifisere og korrigere feilen, heter det i granskingsrapporten, men oppdaget ikke problemet før flyet først var kommet i lufta.

Etter flere mislykkede forsøk på å rette opp feilen, ba piloten om tillatelse til å returnere til flyplassen i Sydney, men la til at han måtte gjennomføre en landing uten hjelp av flyets navigasjonssystem.

– Datafeil rammer også erfarne

Flysikkerhetskontrollen i Sydney svarte at flyet heller burde lande i Melbourne, siden dårlig vær gjorde sikten og innflyvningen til flyplassen krevende.

Air Asia-flyet endte dermed opp 722 kilometer sørvest i Melbourne istedenfor 6611 kilometer nordvest i Malaysia, skriver avisa.

Vel på bakken i Melbourne brukte flyet tre timer på å stille om til den riktige kursen. Seks timer etter skjema landet flyet omsider i Kuala Lumpur.

Australske sikkerhetsmyndigheter konkluderte med at selv erfarne flybesetninger kan rammes av datafeil, og oppfordret Air Asia til å oppgradere flysystemet.

Laster kart, vennligst vent...

Piloten skulle ha fløyet 6611 kilometer nordvest. Isteden ble det først en utilsiktet mellomlanding 722 kilometer sørvest.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt