Pilot skjøt mot ISAF-styrker

En erfaren pilot i det afghanske flyvåpenet havnet i krangel med internasjonale soldater ved flyplassen i Kabul. Åtte soldater, seks av dem fra de internasjonale styrkene, ble drept i skuddvekslingen.

Video Vakthold etter skyteepisode på flyplass ved Kabul

Det var ved den internasjonale flyplassen ved Kabul at skytingen skjedde.

Det afghanske forsvarsdepartementet bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at skytingen skjedde etter en krangel.

– Det brøt ut munnhuggeri mellom en pilot i det afghanske flyvåpenet og internasjonale kolleger inne på området til det afghanske flyvåpenet, sier talsmann Mohammad Zahir Asimi i det afghanske forsvardepartementet.

Afghansk soldat står vakt, Kabul-flyplassen

Vaktholdet ble styrket etter skytingen inne på flybasen.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Han sier videre at munnhuggeriet eskalerte til skuddveksling med håndvåpen.

Åtte drept

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal 8 amerikanske soldater og en arbeider være drept av piloten som har vært i det afghanske forsvaret i 20 år. Også de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan bekrefter at det har vært skyting og at flere av deres soldater er involvert.

I en kort uttalelse bekrefter ISAF-styrkene at seks av deres soldater er drept.

– Vi kan bekrefte at det ble skutt med håndvåpen, og at noen av ofrene for skytingen er ISAF-soldater, sier major Tim James hos ISAF til AFP.

En talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet har også bekreftet overfor tv-kanalen NBC at minst én afghansk soldat ble drept, og at fem eller seks andre ble såret.

ISAF gikk ikke ut med nasjonaliteten til de drepte og sårede.

Det er ikke klart hva som utløste krangelen.

Taliban påstår de står bak

Til tross for at det afghanske forsvarsdepartementet har gått ut med at det var en av deres soldater som skjøt rundt seg inne på militærbasen ved flyplassen har Taliban tatt på seg ansvaret for hendelsen.

Taliban sier i en uttalelse at en av deres opprørere, ved navnet Azizullah, gjennomførte angrepet etter at å ha kommet seg inn på området kledd i militæruniform.

Organisasjonen Taliban tar ofte på seg angrep gjennomført av andre, og de er også kjent for å overdrive omfanget av angrep. Det har likevel også skjedd at Taliban har kommet seg inn på militærbaser der de har gjennomført angrep.

Også ved dagens angrep sier Taliban-talsmenn at tallene på drepte var høyere enn det afghanske myndigheter og de internasjonale styrkene melder.

– Angriperen skjøt våpenet sitt mot mange afghanske og utenlandske soldater som befant seg i hangaren. Ni utenlandske og fem afghanske soldater ble drept, sa talsmannen Zabihullah Mujahid for Taliban.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt