Hopp til innhold

Festen som fikk en brå slutt

Høyre hadde gjort et brakvalg og Jan Petersen forberedte festen, da noen skrudde på TV-en den 11. september 2001.

Jan Petersen

Høyres tidligere leder, Jan Petersen, husker godt hva som skjedde dagen etter at han hadde vunnet stortingsvalget i 2001.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Vi satt i Utenrikskomiteens møterom på Stortinget og skulle feire at Høyre hadde vunnet stortingsvalget.

– Enkelte hadde tenkt å markere seieren før vi gikk i gang med de neste forberedelsene, men noen som kom tidlig satte på fjernsynet – og dermed forsvant enhver tanke på å skulle feire seieren kvelden før, forteller den tidligere Høyre-lederen.

Dagen før hadde Høyre fått 15 nye stortingsrepresentanter, og partiet forberedte seg på mulig regjeringsmakt. Men dagsorden for de neste årene ble forandret den dagen.

Håndterte krigene

– Angrepene løftet kampen mot terror helt på topp av den utenrikspolitiske dagsorden, sier Petersen, som ble Norges utenriksminister en måned senere og dermed den som skulle håndtere de internasjonale konsekvensene av 11. september.

Svaret fra verdenssamfunnet var invasjon av Afghanistan, i jakten på terrorens bakmenn, og den senere langt mer omstridte invasjonen av Irak.

11. september 2011 Manhattan

På store deler av Manhattan rådet det fullstendig kaos.

Foto: PETER MORGAN / Reuters

Verden kom nærmere

Terrorangrep mot amerikanske mål var ikke noe nytt, minner Petersen om.

I 1993 sprengte en bilbombe i kjelleren på World Trade Center. Amerikanske ambassader i Øst-Afrika hadde blitt angrepet og hangarskipet USS Cole ble forsøkt senket i 2000.

– Dette var allikevel såpass langt borte at de ikke preget oss. 11. september ble noe annet. Om Norge var heldig til ikke å være blant de 85 land som mistet noen av sine statsborgere, forstod vi alle at dette var noe som også kunne ramme oss.

– Siden har USA greid å unngå å bli rammet, mens Europa er blitt rammet gjentatte ganger, sier Petersen.

Maktforskyvning

En av de store utenrikspolitiske forskjellene de siste ti årene har vært en maktforskyvning fra én sterk supermakt til en mer uoversiktlig verden med flere sterke nasjoner, mener Norges nåværende ambassadør til Østerrike.

– Verden har med stor fart og tydelig retning beveget seg bort fra en unipolar verden hvor USA var den helt dominerende til en multipolar verden med flere nasjoner på vei opp. Det gir en mer uoversiktelig og kanskje mindre styrbar verden.

– Likevel vil USA forbli den viktigste aktøren, og de transatlantiske forbindelsene av grunnleggende betydning. Men denne utviklingen har lite med 11. september å gjøre, sier Petersen.

SISTE NYTT

Siste nytt