Peter Galbraith til sak mot FN

FN-utsending Kai Eides nestkommanderende i Kabul går til sak mot FN for usaklig oppsigelse.

Peter Galbraith

SAKSØKER FN: Peter Galbraith saksøker sin tidligere arbeidsgiver.

Foto: JOERG KOCH / Scanpix/AFP

FNs generalsekretær Ban Ki-moon avsatte Galbraith i september etter at han beskyldte Eide for å ha tonet ned rapporter om omfattende fusk ved valget i Afghanistan i august.

Les også: Ny rapport krever Eides avgang
Les også: Kai Eide får ny stedfortreder
Les også: Eide kaller Galbraith bitter

– Jeg er ute etter rettferdighet. Jeg ble oppsagt uten noen grunn under omstendigheter der jeg bare gjorde det alle ville forstå burde være min jobb nemlig å støtte et rettferdig valg i Afghanistan, sa han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters torsdag.

Moralsk oppreisning

Han gjorde det klart at han ikke er ute etter å få igjen jobben, men å få moralsk oppreisning.

Det er så godt som umulig å saksøke FN i vanlige domstoler, men det fins juridiske måter å løse arbeidsdisputter innenfor FN-systemet som Galbraith vil utnytte.

I intervjuet avviste han også en artikkel i New York Times der det heter at han prøvde å få Det hvite hus med på en plan for å erstatte Afghanistans president Hamid Karzai med en interimsregjering etter det omstridte valget. Galbraith benekter ikke at han støttet en slik ide. Han sier det ikke bare ville vært i overensstemmelse med grunnloven, men at også Eide la fram ideen i et møte med diplomater.

Kupp

FN-kilder har en annen versjon. De sier at det Galbraith foreslo, var det samme som et kupp og at det ble kontant avvist av Eide, andre FN-tjenestemenn og USA.

– Han gikk offentlig inn for regimeskifte i et land der han var utstasjonert, sier kilden som ønsker å være anonym.

FN-kildene sier at forslaget, som Karzai ble rasende over, var med i vurdering da Ban besluttet å avskjedige Galbraith, som sto nær USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan Richard Holbrooke.

SISTE NYTT

Siste nytt