Politiet ble varslet om radikalisering, men trodde ikke på angrep

Det danske politiets etterretningstjeneste PET bekrefter de i september i fjor ble advart om El-Husseins radikale holdninger. Samtidig understreker PET at den ikke hadde opplysninger som tydet på at han hadde tenkt å gjennomføre et angrep.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

Etter terrorangrepene i København har det dukket opp flere overvåkningsbilder av den antatte gjerningsmannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Foto: København politi/overvåkningskamera

Tidligere har det vært uklart om etterretningstjenesten hadde blitt varslet om at den antatte gjerningsmannen bak de to terrorangrepene i København, Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), hadde blitt radikalisert. Det bekrefter altså nå PET, men det er uklart hva som så skjedde.

I en pressemelding skriver PET ikke om de gjorde videre undersøkelser på bakgrunn av varslingen fra Kriminalomsorgen, eller om de var i kontakt med 22-åringen.

Kriminalomsorgen hadde fanget opp radikaliseringssignalene fra fengselet der El-Hussein sonet en alvorlig voldsdom. Han ble løslatt fra fengselet for bare to uker siden.

PET svarer ikke direkte på hvordan de vurderte informasjonen fra Kriminalomsorgen og hva de gjorde med opplysningene. I stedet gjør de rede for normal framgangsmåte ved slike advarsler:

«Når PET mottar slike innberetninger, blir det foretatt en konkret vurdering av opplysningenes karakter og innhold med henblikk på å overveie hvordan opplysningene skal håndteres videre i PET, samt karakteren av en eventuell oppfølging», heter det i pressemeldingen fra etterretningstjenesten.

«Ikke grunn til å tro»

Deretter skriver PET at konklusjonen var at de ikke fant grunn til å slå alarm:

– PET hadde på bakgrunn av innberetningen fra Kriminalomsorgen ikke grunn til å tro at den nå avdøde 22-årige antatte gjerningsmann planlag angrep. PET hadde heller ikke forut for angrepene etterretningsopplysninger som tilsa at vedkommende planla noe angrep, skriver PET.

I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps i Israel – minst 60 skadd

Minst 60 personer skal være skadd etter at en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder Reuters. Synagogen skal ha vært under rehabilitering.