Hopp til innhold

Klare til kamp mot IS etter norsk trening

Etter fire ukers trening med norske instruktører er kurdiske Peshmerga-styrker klare til kamp mot IS i Irak. Men det vil ta lengre tid å bekjempe dem enn først antatt.

Norske soldater har trent opp peshmerga-soldater i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Reporter Eirik Veum.

– Kampen mot IS handler ikke bare om kampen i Irak og de kurdiske områdene. Det handler også om kampen for at vi kan leve i en anstendig verden, sier generalmajor Morten Haga Lunde til jubel fra de kurdiske Peshmerga-styrkene.

120 norske soldater har siden slutten av mai vært på plass i Irak for å trene opp styrker som kjemper mot ekstremistgruppa IS. Opprørerne har tatt kontroll over store områder i Syria og Irak. Nå er Peshmerga-styrkene klare til å vinne områdene tilbake.

Tre år har blitt til fem

Men det vil ta lengre tid å nedkjempe IS enn man trodde på forhånd. Ti måneder etter at en allianse med USA i spissen startet luftangrep mot ekstremistene, vinner de stadig større terreng. De kurdiske styrkene, som sammen med irakiske regjeringsstyrker, skal kjempe på bakken, er for dårlige organiserte, for få og de har for dårlige våpen.

– En militær realisme peker imot at dette tar lengre tid enn de 36 månedene vi først antok, sier generalmajor Morten Haga Lunde.

IRAK

120 norske soldater har siden slutten av mai vært på plass i Irak for å trene opp styrker som kjemper mot ekstremistgruppa IS.

Foto: EIRIK VEUM

Anslagene som tidligere var på tre år har blitt til fem. Det trengs nemlig mer enn militær kraft for å bekjempe IS. Ekstremistene må også miste tilgang til våpen, forsyninger og mannskap.

– IS er som en flodbølge

– Syntes du at anslaget var for optimistisk?

– Det er vanskelig å svare på. Det er klart at med en så voldsom fremmarsj som IS hadde inn i Irak som springer ut av Syria, så er det som en flodbølge som må stoppes og det tar tid, sier Lunde

– Kan det bli sånn at en norsk general står her om fem år og sier det samme som deg, nemlig at det vil ta mer tid?

– Det er ikke godt å si. Det meste tar litt lengre tid enn det man tror.

SISTE NYTT

Siste nytt