Hopp til innhold

Personangrep, bananklaser og EU-kamp splitter de britiske konservative

LONDON (NRK): Den opphetede EU-debatten i Storbritannia sliter hardt på det konservative regjeringspartiet. Boris Johnson og David Cameron leder hver sin kampanje, men nå ser det ut til at Johnsons mange utspill gir resultater for ja-siden.

23. juni skal Storbritannia stemme over om de skal forlate EU eller om de skal bli værende. Det splitter det konservative partiet på midten.

VIDEO: Statsminister David Cameron og tidligere London-borgermester Boris Johnson ligger i full krig med hverandre i EU-kampen, som på ingen måte kan sammenlignes med den norske debatten. Se videoen om hvem som står imot hvem.

Dersom noen ikke visste hvilket parti statsminister David Cameron og tidligere London-borgermester Boris Johnson tilhørte, ville de neppe gjettet at de kom fra det samme partiet. Særlig ikke når de nå fronter henholdsvis ja- og nei-kampanjen mot EU.

Det er foreløpig jevnt på de fleste meningsmålingene, men nei-generalen, Boris Johnsons, mange utspill ser ut til å ha gitt ja-siden vind i seilene.

Ipsos sin siste måling så svarer 55 prosent av de ønsker å bli i unionen, mens 37 prosent vil forlate EU.

Hitler og bananer

David Cameron advarer nesten daglig mot konsekvensene av en EU-utmeldelse.

Han har i tillegg hentet inn støtte fra blant andre USAs president Barack Obama, den engelske sentralbanken og det internasjonale pengefondet (IMF) for å understreke alvoret.

Bananer

BANANDRAMA: Tidligere London-borgermester Boris Johnson hevdet hadde begrensninger på hvor mange bananer det var lov å selge i en klase.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Nei-general Boris Johnson fokusere derimot på nasjonal identitet, at makten skal være i London, ikke i Brussel og omtaler EU-utmeldelse som en frigjøring av Storbritannia.

Men da han nylig sammenlignet EUs ønske om et samlet Europa med Adolf Hitlers visjoner for det tredje rike, kom det reaksjoner.

Og da han deretter hevdet at EU forbød salg av bananklaser på flere enn to eller tre bananer, fikk noen nok.

Storbritanias utenriksminister Boris Johnson

NESTE PARTILEDER? Boris Johnson og leder av nei-kampanjen mot EU er en mann med ambisjoner.

Foto: Johan Bull / NRK

– Svekker Johnsons lederkandidatur

Partiveteranen Michael Heseltine gikk ut i et intervju med BBC og hevdet at Johnson hadde mistet dømmekraften. Han tvilte også på om Johnson var egnet som en fremtidig partileder.

– Jeg tror at hver gang han kommer med slike utrolig uttalelser, spør partimedlemmene seg om han har den rette dømmekraften til en slik posisjon, sa Heseltine.

Han regnes som en av partiets største EU-tilhengere. Heseltine, som vært både statsråd og visestatsminister, stilte selv som motkandidat mot den EU-kritiske Margaret Thatcher da hun fortsatt var partileder

23. juni skal britene stemme om de vil være medlemmer av EU eller om de vil forlate unionen. NRK har laget en liten Brexit-guide.

VIDEO: NRKs guide om Brexit og vi spør: Hva er det med briter og EU, egentlig?

Påstand om svertekampanje

Også på nei-siden ropes det varsko.

Parlamentsmedlem og fremtredende nei-medlem Steve Baker kritiserte Camerons ja-kampanje for å bruke fornærmelser, personangrep og smålige tabloide svertekampanjer mot nøkkelpersoner på nei-siden.

Han hevdet statsministerens folk bevisst brukte partiveteranen Heseltine for å dreie debatten over fra sak til person.

– Både maktkamp og EU-kamp

La det være sagt, samtlige partiledere siden Thatcher har fått merke splittelsen i partiet. Cameron hadde nok også håpet at den kommende folkeavstemningen skulle legge EU-konflikten død.

stipendiat Kristine L. Solli

VIDERE SPLITTELSE: Stipendiat Kristine L. Solli skriver doktorgradsavhandling om EU-skepsisen i Storbritannia. Hun tror splittelsen hos de konservative fortsetter også etter folkeavstemningen om EU.

Foto: Espen Aas / NRK

Men det tviler stipendiat Kristine L. Solli ved universitetet i Cardiff på. Hun skriver doktorgradsavhandling om Storbritannia og EU.

– Det blir veldig spennende etter folkeavstemningen er ferdig. Selv om ja-siden skulle vinne, er det store splittelser innad i partiet. Etter folkeavstemningen i 1975 ble det sagt at EU-spørsmålet var endelig avgjort – men her er vi i 2016, og det er langt fra avgjort, sier Solli.

Med ennå nesten fem uker frem til avstemning, bli splittelsen neppe mindre. De to siste meningsmålingene har gitt ja-siden et forsprang, men det er ikke lenge siden det var motsatt.

David Cameron på De konservatives landsmøte i Manchester

OPPRØR: David Cameron sjonglerer mellom å være partileder, statsminister og leder for ja-kampanjen mens mange av partifellene har vendt ham ryggen i EU-spørsmålet.

Foto: Johan E. Bull / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt