Hopp til innhold

Permitterte amerikanere får etterbetalt lønn

Lørdag stemte Representantens hus, som styres av republikanerne, over et lovforslag som sikrer permitterte statsansatte lønn.

Barack Obama lanserer budsjettet for 2014.

Selv om statsansatte amerikanere loves lønn, kan det fortsatt komme til å ta tid før budsjettkrisen i USA er over.

Foto: Susan Walsh / Ap

Selv om Kongressen og Barack Obama ennå ikke har klart å finne en løsning på budsjettstriden i USA, loves de 800.000 statsansatte lønn når konflikten er over.

Enigheten om å etterbetale lønnen var enstemmig, 407–0.

– Dette er ikke deres feil. De bør ikke tape på dette, sier representanten for Demokratene i Maryland, Elijah Cummings, til nyhetsbyrået AP.

– Lovforslaget som sikrer dem lønn, er det minste vi kan gjøre. Våre hardtarbeidende statsansatte bør ikke være ofre for det politiske spillet og den ideologiske krigen som republikanerne utkjemper, sier han.

Det er nå fem dager siden de statsansatte måtte permitteres uten lønn på ubestemt tid fordi politikerne i Kongressen ikke greide å bli enige om et forlik om statsbudsjettet.

Kostbar helsereform

Republikanerne krever at Obama-administrasjonen bruker mindre penger på en omstridt helsereform, noe Demokratene avviser.

Den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, vil også gjøre det vanskelig å godta en heving av gjeldstaket, hvis ikke Obama gir seg.

Dersom republikanerne i Kongressen ikke går med på å øke grensen for hvor mye penger USA kan låne innen 17. oktober, kan en ny økonomisk krise større enn den i 2008 være på Washingtons trapper.

Kan vare en stund

Samtidig advares nå Obama med at budsjettkrisen kan komme til å vare en stund.

– Jeg kan ikke se at noe kommer til å skje før vi kommer til en frem til en større enighet, sier Charles Boustany, som representerer Republikanerne i Louisiana.

I kveld ble det også klart at forsvarsdepartementet tilbakekaller ansatte som har vært permittert på grunn av budsjettkrisen.

400 000 er tilbake i jobb fra neste uke, sier Pentagon-sjef Chuck Hagel.

Spøker for frihandelsavtale

Budsjettstriden fører også til at det spøker for at frihandelsavtalen mellom USA og EU kommer på plass neste år.

– Vi har hele tiden visst at det er meget ambisiøst å få frihandelsavtalen i havn i 2014. Avtalen er svært omfattende, og på grunn av budsjettkrisen i USA, skal vi være heldige om det lykkes, sier europaminister Nick Hækkerup (Socialdemokraterne) til Ritzau.

USA avlyste brått fredag de lenge planlagte forhandlingene i Brussel om en frihandelsavtale mellom EU og USA. Avtalen vil skape verdens største frihandelsavtale når den er på plass, skriver NTB.

Tollsatsene landene imellom er ikke lenger så høye, men tekniske forskjeller, standarder som ikke er avstemt og avvikende sikkerhetskrav krever tid og skaper fordyrende barrierer.

Frustrasjonen over tapt tid er dermed økende både for Europa og USA.

– Alle meldinger vi får er at amerikanerne også enormt gjerne vil ha denne avtalen, de ser også et kjempestort økonomisk potensial for begge parter, sier den danske europaministeren.

Byråkratene som skal jobbe med avtalen er permittert.

SISTE NYTT

Siste nytt