Peres stoppet Netanyahu i å angripe Iran

Israels tidligere statsminister og nå avdøde Shimon Peres fikk stoppet et planlagt angrep mot Iran. Angrepet skal ha vært rettet mot Irans atomanlegg.

Shimon Peres

KATASTROFE: Peres fortalte statsminister Benjamin Netanyahu at konsekvensene av å angripe Iran hadde vært katastrofale

Foto: JACK GUEZ / Afp

I et møte mellom Shimon Peres og to journalister fra Jerusalem Post fortalte den tidligere statsministeren at han hadde stoppet statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak fra å angripe Iran.

Måtte gripe inn

Benjamin Netanyahu

STOPPET: Sammen med forsvarsminister Ehud Barak ville Netanyahu utføre et bombeangrep mot Iran.

Foto: POOL / Reuters

24. august 2014 under møtet mellom Shimon Peres, David Brinn og Steve Linde ved Peres Fredssenter i Jaffa overrasket den tidligere fredsprisvinneren de to journalistene.

Steve Linde skriver selv på Jerusalem Post at han hadde etablert et godt forhold med Peres. Brinn spurte Peres under samtalen om hva den tidligere statsministeren så på som sin største bragd under hans tid som president.

Peres svarte med å si at han personlig hadde grepet inn for å stoppe Netanyahu fra å gjennomføre et bombeangrep mot Irans atomanlegg.

– Konsekvensene hadde vært katastrofale

Jerusalem Post har publisert notatene til Linde fra møtet i 2014. Steve Linde skriver at han har tenkt lenge på om de skulle publisere notatene fra samtalen med Peres.

– Jeg stoppet Netanyahu fra å angripe Iran, sier Peres.

– Kan du fortelle oss noe mer om dette, spør Linde.

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men jeg kan fortelle dere at han var klar til å angripe og jeg stoppet ham. Jeg fortalte ham at konsekvensene hadde vært katastrofale, svarer Peres.

– Er dette noe vi kan publisere, spør Linde den tidligere presidenten.

– Når jeg er død, svarte Peres, med et smil står det i notatene til Jerusalem Post-journalisten.

28. september i år døde den tidligere israelske statsministeren, 93 år gammel.

Benjamin Netanyahu, Shimon Peres, og Ehud Barak

HINDRET ANGREP: Tidligere statsminister Shimon Peres, her sammen med Netanyahu og Barak, hevdet selv han hindret et angrep mot Irans atomanlegg.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL / AP

Peres raste mot journalist

Meir Dagan

ULOVLIG: Tidligere Mossad-sjef Meir Dagan mente ordren om å angripe Iran var ulovlig.

Foto: © Yonathan Weitzman / Reuters / Reuters
Gabi Ashkenazi

FORSVARSTOPP: Gabi Ashkenazi og Dagan fulgte ikke ordren om å forberede et angrep mot Irans atomanlegg, hevder Jerusalem Post.

Foto: BURHAN OZBILICI / AP

I 2015 i New York under en debatt om nasjonal sikkerhet som Jerusalem Post arrangerte endte en av redaktørene i avisen, Caroline B. Glick, i en amper diskusjon med tidligere sjef i det israelske forsvaret Gabi Ashkenazi og tidligere Mossad direktør Meir Dagan om at de hadde nektet å høre på Netanyahu når han ba dem om å forberede et angrep mot Iran, skriver Jerusalem Post.

I 2010, fortalte Glick at Ashkenazi og Dagan hadde blitt beordret om å gjøre klart for et militært angrep mot Iran, men at de visst nok skulle ha nektet.

– Det var en ulovlig ordre. Vi vil alltid følge lovlige ordre fra statsministeren. Vi gjennomfører alltid ordrene våre, svarte Dagan om utsagnet til Glick.

På en konferanse dagen etter ble Peres spurt om uttalelsene til Glick.

– Glick var ikke der! Hvordan kan hun vite hva som skjedde, skal Peres ha svart når han ble spurt om hendelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt