Per Sandberg – Norge og Russland må få i gang igjen samarbeidet.

– Norge og Russland må få i gang igjen samarbeidet. Det sier fiskeriminister Per Sandberg, etter at han som den første norske statsråd på mer enn to år besøker Russland denne uken.

Sandberg i St Petersburg

BESØK: Per Sandberg på plass i St. Petersburg, som den første norske statsråd på besøk i Russland på mer enn to år

Foto: Jurij Linkevitsj

Det var en offensiv og optimistisk Per Sandberg som onsdag ettermiddag møtte NRK på Strelka, utsiktsstedet ved Nevafloden overfor Vinterpalasset, i sentrum av fem millioners-byen St. Petersburg.

– Jeg ønsker først og fremst å sende et signal om hvor viktig jeg ser på det fabelaktige samarbeidet som har vært mellom Norge og Russland når det gjelder fiskeri, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Sandberg er i Russlands nest største by for å delta på et ministermøte, eller mer korrekt konferanse, for landene som grenser til de fiskerike områdene i Nord-Atlanteren. Tema for konferansen, som er den 21 første i rekken av denne type samlinger, er forskningssamarbeidet i nord.

Flere statsrådsbesøk?

– Men blir du et eksempel for andre norske statsråder når du nå velger å komme til Russland?

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg er først og fremst opptatt av fiskeripolitikk. Vi vet at vi har tapt det russiske markedet for sjømat på grunn av den konflikten som har oppstått i Europa. Nå har jo norsk fiskerinæring funnet seg nye markeder, men vi er fortsatt opptatt av å ta tilbake dette markedet.

Denne uken besøkte den finske utenriksministeren Timo Soini Moskva, der han hadde samtaler med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov. Samtidig ble det kjent at den russiske presidenten Vladimir Putin i juli drar til Finland for å møte den finske presidenten Sauli Niinistö.

– Ingen er tjent med situasjonen vi har i dag

– Finland har valgt en annen strategi i forholdet til Russland sier Per Sandberg, som ikke vil svare på om hans besøk i St. Petersburg denne uken vil bli fulgt opp av andre norske statsråder.

– Nei, det må du spørre Utenriksdepartementet om. Jeg satt selv i utenrikskomiteen før og vet at Finland har en større bredde og interesse i forholdet til Russland.

Sandberg -intervju

KONFLIKTLØSNING: Per Sandberg mener ingen er tjent med den konflikten og mangel på kontakt som nå er mellom Norge og Russland

Foto: Jurij Linkevitsj

– Men jeg ønsker at man skal komme i en situasjon der vi kan operere sammen. Jeg tror ikke noen er tjent med den situasjonen vi er kommet i nå, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Møter den russiske «fiskeriministeren» torsdag

Sandberg skal torsdag møte Ilja Sjestakov, sjefen for det som kan oversettes med Det russiske fiskeridirektoratet.

Til tross for at Russland er en stor fiskerinasjon ligger forvaltningen av fiskeriene under landbruksdepartementet, der Sjestakov har hatt tittelen viseminister med ansvar for fiskeriene siden januar 2014.

Foruten Norge og Russland deltar representanter for Færøyene, Island, Grønland, Canada og EU på konferansen i St. Petersburg.

SISTE NYTT

Siste nytt