NRK Meny
Normal

Pentagon: – IS nestkommanderende drept

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis nestkommanderende, Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, skal være drept av amerikanske spesialstyrker.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrorgruppen Den islamske stat

MISTER NØKKELPERSONER: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har i løpet av kort tid mistet flere av sine mest sentrale lederskikkelser. Samtidig er IS på defensiven flere steder på slagmarken i Syria og Irak.

Foto: Uncredited / Ap

– At IS nestkommanderende nå er drept vil svekke terrorgruppens operasjonelle evner inne i og utenfor Irak og Syria. Vi vil systematisk eliminere IS-ledere, sier forsvarsminister Ashton Carter under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Carter vil ikke gi noen detaljer om hvor, når eller hvordan al-Qaduli ble likvidert, men sier det vil svekke IS.

– IS toppledere innen finans og andre lederskikkelser ble trolig drept denne uken i en storoffensiv rettet mot den militante gruppens finansielle drift, sier USAs forsvarsminister Ash Carter.

Prøvde å fange ham i live

Amerikanske medier, blant annet Fox News, melder at Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli skal ha blitt drept i et luftangrep i Syria tidligere denne måneden.

– Angrepet var målrettet og han ble trolig drept i et amerikansk operasjon, sier en anonym talsmann for det amerikanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge NBCs kilder skal amerikanske spesialstyrker ha landet fra helikoptre i Syria torsdag morgen. De skal ha lagt seg ned og ventet til al-Qaduli kom kjørende forbi i en bil.

Spesialstyrkene prøvde å fange ham i live, men situasjonen eskalerte og al-Qaduli og tre andre personer i bilen ble drept, skriver BBC, som viser til NBCs kilder.

Laster Twitter-innhold

Flere IS-topper likvidert

Det amerikanske justisdepartementet har tilbudt opp til syv millioner dollar for opplysninger som fører til at Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli ble pågrepet.

Han er opprinnelig etnisk turkmensk og var også kjent som Hajji Iman og Abu Alaa, ifølge AFP.

Han ble rekruttert til al-Qaida, forløperen til IS, i Irak 2004. I 2012 ble han løslatt fra et irakisk fengsel.

For en drøy uke siden ble det bekreftet at den tidligere IS-toppen Omar al-Shishani er død. Dermed har terrorgruppas mistet to av sine øverste ledere i løpet av kort tid.

Da IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble skadet i et luftangrep i fjor høst, skal al-Qaduli har overtatt ansvaret for IS i en kortere periode.

Kjemisk ekspert pågrepet

En IS-leder med ansvar for produksjon av kjemiske og konvensjonelle våpen ble pågrepet i Irak i februar, ifølge USAs forsvarsdepartement.

Pågripelsen av Sulayman Dawud al-Bakkar, også kjent som Abu Dawud, skjedde under en operasjon i februar.

– En viktig ISIL-leder er fjernet fra slagmarken, meldte Pentagon.

Pågripelsen førte til at den USA-ledede koalisjonen fikk detaljerte opplysninger om IS sine våpenanlegg, både kjemiske og konvensjonelle. På basis av disse opplysningene gjennomførte koalisjonen flere målrettede luftangrep mot IS.

USAs forsvarsminister Ashton Carter sier det ikke er nok å ta ut lederskapet i IS, men at det vil bidra til at IS på sikt blir beseiret.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt