Pentagon skylder på IS etter at over 100 sivile ble drept i amerikansk luftangrep

Store mengder sprengstoff utplassert av IS ble utilsiktet detonert under et amerikansk luftangrep i Mosul i mars. Det opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet som har gransket hendelsen.

Battle for Mosul

STORE ØDELEGGELSER: Bygget kollapset da store mengder eksplosiver gikk i lufta etter en amerikansk luftangrep.

Foto: Marcus Yam / Polaris

Angrepet, som ble gjennomført 17. mars, var rettet mot IS-krigere som befant seg i en bygning i den krigsherjede byen Mosul, ifølge Pentagon som torsdag offentliggjorde sin gransking.

Det var mye usikkerhet knyttet til omstendighetene rundt angrepet da det først skjedde, både når det gjaldt hvem som var ansvarlig og omfanget.

Legger skylda på IS

USA har tidligere fått krass kritikk for å være for aggressive med å ta i bruk luftangrep i tettbebyggede områder. Mosul er Iraks nest største by og har 1.5 millioner innbyggere.

Ifølge granskingen til Pentagon er det IS som må ta skyld i det store tapet av sivile liv.

Den amerikanske bomben gjorde at våpen og eksplosiver i bygningen tilhørende IS eksploderte, og dette førte til at bygningen raste sammen, opplyser forsvarsdepartementet.

Det var også to IS-snikskyttere som angrep Irakiske styrker i området, noe som gjorde at et luftangrepet var nødvendig.

Store sivile tap

Granskingen konkluderte at 101 sivile som befant seg i de nedre etasjene døde da bygningen raste sammen.

Også fire sivile i en nabobygning mistet livet, mens ytterligere 36 sivile «ikke er gjort rede for», ifølge Pentagon. Også de to IS-snikskyttere ble drept i angrepet.

Ifølge New York Times er antallet døde sivile etter angrepet blant det største i kampen mellom den USA-ledede alliansen og IS.

Verken de amerikanske eller irakiske styrkene var klar over at det befant seg sivile og eksplosiver i bygget, konkluderte granskingen.

SISTE NYTT

Siste nytt