NRK Meny
Normal

Pensjonsreformen endelig vedtatt

Den omstridte pensjonsreformen i Frankrike ble onsdag kveld vedtatt av den franske nasjonalforsamlingen.

Frankrikes arbeidsminister Eric Woerth

Frankrikes arbeidsminister Eric Woerth avbildet like etter at den omstridte pensjonsreformen ble vedtatt av nasjonalforsamlingen onsdag kveld.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Dermed har er pensjonsreformen vært gjennom alle nødvendige avstemninger før reformen kan bli del av Frankrikes lovverk. Onsdagens vedtak er endelig.

Pensjonsreformen ble onsdag kveld vedtatt i Det franske underhuset med 336 mot 233 stemmer.

Pensjonsreformen går blant annet ut på å heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år. I tillegg må franskmenn nå jobbe til de er 67 år for å opparbeide seg full pensjon, mens de tidligere har fått full pensjon ved 65 år.

– Å heve pensjonsalderen er et viktig grep for å beskytte vårt velferdssystem i møte med eldrebølgen. Nå får våre innbyggere en mer forutsigbar pensjon, sier statsminister Francois Fillon i en uttalelse.

Etter uker med store protester, demonstrasjoner og streik over hele landet ber han nå det franske folk om å respektere den nye pensjonsreformen, melder nyhetsbyrået AFP.

Vil anke vedtaket

Sosialistpartiet sier imidlertid det vil anke avgjørelsen til landets grunnlovsdomstol, som skal avgjøre om vedtaket er i overensstemmelse med grunnloven.

Sosialistpolitiker Marisol Touraine mener pensjonsreformen straffer de fattigste.

Leder av Det franske sosialistpartiet (PS), Martine Aubry, mener regjeringen har kneblet en demokratisk debatt om reformen og lover omkamp.

– Jeg sier til presidenten, du vil ikke vinne over det franske folk, sier hun.

Varsler nye protester

Franske fagforeninger har i flere uker stått bak en omfattende streik mot pensjonsreformen. Mange franskmenn har over hele landet vist sin motstand mot de nye pensjonsreglene ved å demonstrere i en rekke franske byer.

Blant annet har landets oljeraffinerier vært blokkert av streikevakter, noe som har ført til bensinmangel og stenging av bensinstasjoner. Fly- og togtrafikken i landet har også blitt berørt av protestene.

Fagbevegelsen har varslet nye masseprotester førstkommende torsdag. Ifølge franske luftfartsmyndigheter vil streik føre til at rundt halvparten av flyavgangene til og fra Orly-flyplassen i Paris blir innstilt, og rundt 30 prosent av flytrafikken fra andre flyplasser.

I tillegg blir 6. november holdt fram som en dag der demonstranter planlegger å gjøre Sarkozys møte med Kinas president Hu Jintao til en pinlig affære for den franske presidenten.

Demonstranter utenfor kontorene til pensjonsgruppen Malakoff-Mederic

Demonstranter utenfor kontorene til pensjonsgruppen Malakoff-Mederic.

Foto: THOMAS COEX / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt