Pengene til restaureringen av Notre-Dame uteblir

Flere frykter at katedralen ikke vil bli gjenoppbygd i sin gamle prakt.

Restaurering av Notre-Dame

Det er ikke gitt at katedralen kan reddes helt, uttalte franske arkitekter til Financial Times i juni.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Den lovede summen til gjenoppbyggingen av katedralen er nå på 8,3 milliarder kroner, skriver Danmarks Radio.

Bare 24 timer etter brannen hadde katedralen fått inn nesten 6,8 milliarder kroner, ifølge The Local.

Men bare en brøkdel av dette beløpet har faktisk kommet frem, faktisk bare 10 prosent, uttaler det franske kulturdepartementet til DR.

Frykter hvordan katedralen vil bli seende ut

President Emmanuel Macron, har blant annet lovet at katedralen skal få en «oppfinnsom» gjenoppbygging som skaper «en bro mellom tradisjon og modernitet», skriver DR.

Og dette later til å være en viktig årsak til at pengene holdes tilbake.

– Flesteparten av donorene jeg er i kontakt med ønsker, uten tvil, at katedralen skal se ut som den gjorde før. Det uttaler lederen for fondet «Friends of Notre-Dame», Michael Picaud, til DR.

– Jeg tror mange av de uoppfordrede budene fra alle mulige arkitekter, til hvordan Notre-Dame skal se ut, har skremt mange franskmenn.

En Notre-Dame ansatt uttalte i juni at ingen av de store donorene hadde betalt noe som helst fordi de ønsket å vite forsikre seg om at de visste nøyaktig hva pengene deres gikk til, ifølge Financial Times.

Mange forslag

Forslag til nye Notre-Dame

I dette forslaget er taket gjort om til en hage.

Foto: Faksimile: Studio NAB

Det har kommet inn et vell av ulike forslag fra arkitekter og designere fra hele verden til hvordan spiret, og taket på katedralen skal se ut, skriver New York Times.

Flere av designerne uttalte til avisen at deres design i første rekke kun har vært en kunstnerisk respons på brannen, men at enkelte også ønsker at deres design vil bli valgt.

Blant dem er blant annet et flammende spir, som skal være en påminnelse om tragedien, tegnet av den franske designeren Mathieu Lehanneur.

Han forteller til avisen at han har mottatt mye kritikk for forslaget, og at enkelte til og med kalte forslaget blasfemisk.

Om et nytt design blir valgt som erstatning for spiret, vil det ikke være første gang et kjært fransk landemerke blir modernisert.

I.M. Peis glasspyramide foran Louvre møtte i sin tid motstand fra 90 prosent av parisere, men har siden blitt et symbol på byen, skriver The Local.

Pyramide foran Louvre

Pyramiden foran Louvre.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

To arkitektkonkurranser

Frankrikes statsminister, Édouard Philippe, har sagt at landet vil holde en internasjonal arkitektkonkurranse for katedralen, skriver The Guardian.

Snøhetta fortalte i etterkant av brannen til NRK at de vurderer å delta i arkitektkonkurransen om konkurransen etterspør nyskapning.

Det er også startet en offentlig konkurranse i regi av nettsiden GoArchitect, hvor folk kan stemme på ulike forslag frem til 31. juli.

Om noen måneder skal det bli bestemt hvordan den nye katedralen skal se ut, skriver DR.

SISTE NYTT

Siste nytt