NRK Meny
Normal

Pengene renner ut av Kypros

Kypriotiske banker holder stengt minst frem til torsdag. Men det har liten effekt: Penger har de siste dagene strømmet ut av Kypros.

Laiki Bank på Kypros

Alle banker på Kypros har vært stengt de siste dagene for å hindre kapitalflukt. Likevel har millioner av euro funnet veien ut av landet.

Foto: Yiannis Kourtoglou / Afp

Alle banker på Kypros vil holde stengt frem til torsdag, opplyser den kypriotiske sentralbanken. Selv da vil det være begrensninger på hvor store daglige beløp innbyggerne på den kriserammede middelhavsøya kan ta ut av minibankene. Målet har hele tiden vært å hindre kapitalflukt fra Kypros.

Men forsøket har langt fra lykkes. Millioner av euro har de siste dagene strømmet ut av kypriotiske banker og inn på utenlandske konti, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Protest Kypros

Folk på Kypros er sinte over en behandlingen de har fått av EU.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

EUs forhandlere under krisemøtene som i går førte fram til en avtale om en redningspakke fattet mistanke da Kypros ba Den europeiske sentralbanken (ESB) om mer kontanter enn det de rapporterte ble tatt ut av bankene.

– Beløpene kypriotene oppga på daglig basis var mye lavere enn i virkeligheten, sier en sentralt plassert EU-kilde til Reuters.

Går på store tap

Avtalen mellom EU og Kypros innebærer at landets nest største bank, Laiki, vil bli likvidert. Alle innskudd over 100.000 euro vil bli brukt til å betale ned bankens gjeld, mens innskudd under denne grensen vil bli overført til landets største bank, Bank of Cyprus.

Innskytere med over 100.000 euro i Bank of Cyprus må også ta store tap for å gjøre banken mer solid. I dag opplyser finansminister Michael Sarris at det er snakk om opp mot 40 prosent av innskuddene.

Filialer i London

Mange innskytere forstod tidlig at dette måtte bli en del av løsningen, og gjorde alt de kunne for å unngå å være med på spleiselaget. For mens vanlige borgere møtte uttaksgrenser i minibankene, hadde storinnskyterne en rekke metoder for å få hentet ut pengene sine fra Kypros:

Både Laiki Bank og Bank of Cyprus har filialer i London. Disse har vært åpne gjennom hele forhandlingsprosessen, og har ikke hatt noen uttaksgrenser.

Bank of Cyprus eier også 80 prosent av russiske Uniastrum Bank, som heller ikke har satt begrensninger på uttak i sine filialer i Russland. Russiske innskytere har rundt 27 milliarder euro i kypriotiske bankkonti.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Laiki Bank i London

Laiki Bank må stenges som en del av EUs redningspakke. Men her i bankens filialer i London har pengene strømmet ut de siste dagene.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Unntak for «humanitære forsyninger»

I tillegg var det unntak for uttaksstoppet for såkalte "humanitære forsyninger", flybensin og medisiner. Dette skal ha blitt utnyttet som et smutthull for sende penger ut av landet, ifølge Reuters.

Tysklands finansminister Volfgang Schäuble opplyser at stengingen av banker har begrenset kapitalflukten fra Kypros, men at ESB nå undersøker hvordan penger likevel kan ha funnet veien ut av landet. Han ville ikke si hvor mye penger det er snakk om.

Presidenten bløffet

President Nicos Anastasiades

Kypros' president Nicos Anastasiades truet søndag med å gå av. Men EU-lederne trodde ikke på ham.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / Reuters

Stadig flere detaljer rundt forhandlingene om redningspakken til Kypros lekker nå ut. Tyskland skal i utgangspunktet ha ønsket at også Bank of Cyprus skulle likvideres. Finansminister Schäuble hevder riktignok at Tyskland fikk det som de ville.

– Dette er bittert for Kypros, men vi har oppnådd det resultatet vår regjering alltid kjempet for, sier Schäuble til Reuters.

I en dramatisk scene søndag kveld truet Kypros' president Nicos Anastasiades med å trekke seg. Men EU-lederne så at dette var en bløff. De fortalte Anastasiades at de i så tilfelle ville fortsette forhandlingene med presidenten i landets parlament, slik grunnloven foreskriver.

Ikke dårlig samvittighet

På Kypros får EU-lederne nå skylda for å svekke livsgrunnlaget for landets borgere. Men Frankrikes finansminister Pierre Moscovici later ikke til å ha dårlig samvittighet.

– Til alle dem som sier at vi kveler et helt folk: Kypros er en kasinoøkonomi som var på randen av konkurs, sier Moscovici

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt