Pence vil ikke bruke grunnlovstillegg til å avsette Trump

Representantenes hus har vedtatt et resolusjonsforslag som ber visepresident Mike Pence aktivere det 25. grunnlovstillegget og avsette president Donald Trump. Men visepresidenten sier nei.

Visepresident Mike Pence vil ikke avsette president Donald Trump.

Visepresident Mike Pence vil ikke avsette president Donald Trump.

Foto: Erin Schaff / AP

Resolusjonen ble vedtatt tidlig onsdag morgen norsk tid med 233 mot 205 stemmer.

Men visepresident Pence utelukket tidligere tirsdag kveld at han ville iverksette grunnlovstillegget.

– Jeg tror ikke at en slik handling er til nasjonens beste eller i samsvar med vår grunnlov, skriver Pence i et brev til lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Visepresidenten skriver videre at mekanismen ikke bør brukes som «straff eller maktran». Men at det er ment for tilfeller der en president er helsemessig eller mentalt ute av stand til å utføre jobben.

Nancy Pelosi

Demokratenes Nancy Pelosi på vei inn i Representantenes hus i Kongressen.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Vil stille Trump for riksrett

Pelosi har krevd at Pence sikrer seg flertall fra regjeringen for å erklære Trump uskikket til å lede landet.

Dersom han ikke vil gjøre det har Pelosi varslet at Representantenes hus vil ta ut riksrettstiltale mot Trump, noe det er flertall for.

Dermed skal Representantenes hus onsdag avgjøre om Trump skal tiltales for å ha oppildnet til opprør. I forbindelse med at Trump-tilhengere stormet Kongressen 6. januar.

Også flere Republikanere i Huset har sagt at de vil stemme for riksrett mot Trump. Republikanerne Liz Cheney, Adam Kinzinger og John Katko er blant dem som har sagt at de vil stemme for å ta ut tiltale mot Trump.

– USAs president tilkalte sin mobb, samlet sin mobb, og tente flammen for dette angrepet, sier Cheney i en uttalelse, og legger til:

– Det har aldri tidligere forekommet et større svik fra en amerikansk president mot hans embete og ed til grunnloven.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, stiller seg positiv til riksrettstiltalen mot Donald Trump, ifølge kilder som New York Times har snakket med.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, stiller seg positiv til riksrettstiltalen mot Donald Trump, ifølge kilder som New York Times har snakket med.

Foto: Kevin Dietsch / AP

McConnell skal være fornøyd

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har ifølge New York Times sagt han mener Donald Trump har begått forbrytelser som kvalifiserer til riksrett.

Avisa viser til anonyme kilder som er «kjent med McConnells tankegang. McConnell skal ifølge avisen ha sagt til sine medarbeidere at han er fornøyd med at Demokratene forsøker å få Trump stilt for riksrett for andre gang.

Angivelig mener den mektige republikaneren at en riksrettssak mot Trump vil gjøre det lettere å kaste den avtroppende presidenten ut av partiet.

– Går ikke av selv

Donald Trump selv har ingen planer om å gå før Biden tar over 20. januar, forteller kilder nær presidenten til CNN.

– Det betyr å innrømme nederlag, så nei, sier en av presidentens rådgivere.

Han mener at Senatet uansett ikke har tid til å dømme Trump, slik at presidenten kan komme seg gjennom presidentperioden sin uten en slik ydmykelse.

– Vi kommer oss gjennom den 20. januar og går videre, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Silvio Fauner og Pietro Piller Cottrer forteller hvem de setter høyest blant konkurrentene

Dæhlies nemesis vil ha italienerne ut på ski igjen

CORTINA/SAPPADA (NRK): Når skiheisene står, har italienerne har funnet fram langrennsskiene igjen. Et par gamle mestere leder an.

Opposisjonspolitikeren Navalnyj arrestert på flyplassen i Moskva

MOSKVA(NRK): Den fremste russiske opposisjonspolitikeren, Aleksej Navalnyj, ble arrestert da han kom til passkontrollen på flyplassen Sjeremetevo i Moskva.