NRK Meny
Normal

Peer Gynt - seg selv nok

Nordmenn brakte med seg Dovregubben og masse troll til Egypt denne uka, konstaterer Per Olav Reinton i denne P2-kommentaren.

Bjarte Hjelmeland som Peer Gynt foran sfinxen.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En norsktalende framføring med Edvard Griegs musikk ved sfinxens fot har vist hva det vil si å være seg selv nok.

Men egypterne lengter neppe etter å bli belært om det, de som har levd like lenge med Suezkanalen som vi har levd med Peer Gynt.

Sfinxen er ikke Bøygen

”Jeg er Bøygen”, sa sfinxen flere ganger, i denne versjonen hvor Peer Gynt ble oppført som event. I eventen var Bøygen den eneste som uttalte replikken sin på arabisk. For egypterne er det neppe sfinxen som er Bøygen.

Var det ikke Anitra, som viste Peer Gynt hvor dum han var?

Mellom pyramidene litt utenfor Kairo i Egypt, framførte førti norske artister Henrik Ibsens Peer Gynt for en del tilreisende nordmenn, dronning Sonja medregnet, og noen prominente egyptiske gjester, presidentfru Mubarak inkludert. Bondevikregjeringen hadde bidratt med åtte millioner av de tolv som trengtes.

Ved sfinxens fot 

Begivenhetene i Egypt begynner ved sfinxens fot der Peer Gynt møter den store tyske filosofen Begriffenfelt – som raskt begriper at Peer er fortolkningens keiser på selvets fundament. Begriffenfelt – kjent under sitt egentlige navn Hegel da han dominerte europeisk akademia på Ibsens tid - tar den selvutnevnte keiseren med til galehuset Kairo, hvor Peer først møter Huhu – en mørk skikkelse, står det i stykket, det er selveste afrikaneren, som blir sendt til Marokko for å tolke orangutanger.

Deretter får han en fellah med mumie på ryggen til å gå og henge seg, og en egyptisk minister som dukker opp, blir bedt om å skjære av seg hodet – mens tyskerne Schafman og Begriffenfelt roper på tysk: ”Es lebe der hoche Peer”.

 

I sfinxens land er det nordmenn og tyskere som slår an tonen. Jeg tror ikke det gjør noe at stykket ble spilt på norsk i Egypt.

Men så har vi Anitra da, en typisk egyptisk dame, som bare vil trippe og danse, som forlater Peer, etter å ha frarøvet ham noe jordisk gods og noen illusjoner. ”Kvinnene er en skrøpelig slekt”, sier Peer, forlater sin hvite hest, og vender nordover der Solveig venter.

Hva kan egypterne lære?

Egypt har tradisjonelt vært normdannende for kultur i den arabisktalende verden.

 Jeg leser i avisen Al Ahram at både Et Dukkehjem og Vildanden er blitt oppført tidligere år i Egypt – på arabisk, og i egyptisk regi. Nehad Salaiha, som skriver om dette, er ikke bare fornøyd med oppsetningene, ”men jeg hadde ikke før satt meg ned for å fordøye forestillingene, før jeg hørte at det skulle være en internasjonal framføring av Peer Gynt”, skriver hun.

”Internasjonal framføring”? Det er mer eller mindre likegyldig om det er nordmenn eller maorier fra New Zealand som står for forestillingen, og språklig sett er det vel ett fett for arabisktalende.

Men det er avslørende å lese om de arabiske oppsetningene. Hedvig i Vildanden danser før hun skyter seg for å sone forfedrenes synder. Hun dominerer stykket med luttmusikk og sang.

Et Dukkehjem foregår i et rom med gjennomsiktige vegger og uten tak, og Nora lar døra stå åpen etter seg når hun går.

Hva kan sfinxen bidra med?

Både sfinxen og pyramidene ble bygd av afrikanere. Araberne kom ikke til Egypt og de andre landene i Nord Afrika før på 6-700 tallet – og da hadde i hvert fall noen av Egypts pyramider stått i mange tusen år allerede.

Den kvinnelige farao Hatshepsut fikk bygd sitt tempel ned i fjellet med hammer og sisel, og det er nå et valfartsted for turister. Etterfølgeren Ramses den II skar ut et helt fjell.

 I Sudan finnes det 223 pyramider, mindre enn de i Giza, men likevel monumentale. Og i Sørvest-Nigeria holder engelske arkeologer for tiden på å grave ut noen av de mest omfangsrike bygninger verden har sett.

Dronningen av Saba og Kleopatra representerte store kulturer. I enda større grad enn mayaer, inkaer og aztekere i Amerika, er disse skjult i historiens dødvinkel.

Peer Gynt har ikke gjort denne dødvinkelen mindre.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt