Hopp til innhold

Paven trakk frem Syria og Korea

En kvart million mennesker var møtt opp på Petersplassen for å være til stede under Pave Frans første påskemorgenmesse siden han ble innsatt som pave for drøyt to uker siden.

Pave Frans

Pave Frans holdt sin tale påskemorgen fra den samme balkongen på Peterskirken som der han først møtte folket etter å ha blitt utnevnt til pave 13. mars i år.

Foto: Gregorio Borgia / AP

Pave Frans ba for en «politisk løsning» på konflikten i Syria og sa at både der og mellom israelere og palestinere hadde konfliktene pågått for lenge.

Han uttrykte også sitt håp om forsoning på den koreanske halvøya under sin messe 1. påskedag.

– Fred i Asia, mest av alt på den koreanske halvøya; må uenigheter bli overkommet og en ny ånd av forsoning vokse frem, sa paven til de fremmøtte.

Ved å trekke frem Syria og Korea, og ved at han ba for sivile gisler i Nigeria, viste paven at han ønsker å engasjere seg i pågående konflikter.

«Byen og verden»

Orden kommer med den tradisjonell «Urbi e Orbi»-velsignelsen for Roma og resten av verden som paven alltid gir påskemorgen.

Velsignelsen kalles «Urbi e Orbi» – «Byen og verden» – fordi paven er biskop av Roma i tillegg til å være overhode for all verdens katolikker.

Pave Frans ga velsignelsen fra den samme balkongen på Peterskirken som der han først ble presentert for verden etter at han ble valgt til pave.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pave Frans

Pave Frans vinket til publikum med en fotballtrøye til sitt argentinske lag San Lorenzo da han ble kjørt rundt i folkemengden på Petersplassen påskemorgen.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

En kvart million på Petersplassen

Påskemorgen er den helligste dagen i den katolske kirkens kalender og er tradisjonelt den dagen som trekker flest kristne til Roma.

I år hadde særlig mange samlet seg på Petersplassen for å se den nye paven holde sin første påskemorgenmesse.

Anslagene går ut på at minst 250.000 i år var samlet for å høre og se pave Frans.

Ønsker seg paven på besøk

 Fuad Twal

Den katolske patriarken av Jerusalem, Fuad Twal, ønsker pave Frans på besøk.

Foto: MUSA AL SHAER / Afp

Rundt om i verden ellers var det flere menigheter som benyttet gudstjenesten påskemorgen til å ønske seg et pavebesøk.

I Jerusalem oppfordret den katolske patriarken, Fuad Twal, paven til å komme på besøk.

Patriark Fuad Twal trakk også frem at det blir stadig færre kristne i «Det hellige land». Da staten Israel ble grunnlagt i 1948 var 18 prosent av befolkningen kristne, mens tallet nå er nede i to prosent.

Også i Iraks hovedstad Bagdad feiret de gjenværende kristne påske med å be for et pavebesøk.

- Det vil være så viktig for oss om han kommer, sa 17 år gamle Acil Aysar som var med på messe i Jomfru Maria-kirken i Bagdad.

Opptrappingen av vold i Irak de siste månedene gjorde at påsken ble feiret under strenge sikkerhetstiltak og i flere av Bagdads 28 kirker ble de besøkende ransaket før de fikk slippe inn til gudstjeneste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petersplassen

Petersplassen var et folkehav under messen påskemorgen.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Aktiv påske for paven

Paven har allerede hatt en aktiv påske. Torsdag var han blant annet på besøk i et ungdomsfengsel nordvest i Roma

Der vasket han føttene til ti gutter og to jenter med ulik nasjonalitet og religion.

Langfredag overvar pave Frans den tradisjonsrike seremonien Via Crucis, eller Korsets vei, fra en paviljong på Palatinerhøyden.

Påskeaften holdt han messe i Peterskirken der han blant annet døpte fire voksne konvertitter.

På Filippinane piskar dei seg til blods og i Jerusalem får truande føtene sine vaska av sjølvaste erkebiskopen. Den noverande paven oppmodar folk om å ta imot Jesus i ein påsketale som vart teken opp på video medan han framleis var erkebiskop i Buenos Aires.

Påskefeiring i Jerusalem og på Filippinene

SISTE NYTT

Siste nytt