Hopp til innhold

Paven vil skape mer forening blant kristne med Sverige-besøk

LUND/OSLO (NRK): Pave Frans besøker mandag Sverige for å promotere mer samarbeid og forening mellom kristne verden rundt. – Han betyr mye for alle trossamfunn, sier norsk katolikk.

Pave Frans deltar på økumenisk tilstelning på Malmø Arena

Paven holder gudstjeneste i Malmö arena.

Pave Johannes Paul den andres besøk i blant annet Nidarosdomen i Trondheim i 1989, var siste pavebesøk til de nordiske land fram til i dag.

Men nå besøker pave Frans Sverige, der Den katolske kirke og Det lutherske verdensforbund skal markere reformasjonen sammen for første gang.

Flyet med paven landet i Malmö mandag formiddag, litt før klokken 11. Frammøtte katolikker ropte «halleluja» da flyet var vel framme og han ble tatt imot av statsminister Stefan Löfven og musikkkorpset i Svenska armén.

Holder gudstjeneste

Like etter klokken 14.00 ankom paven domkirken i Lund sammen med det svenske kongeparet hvor han skal holde en økumenisk gudstjeneste som en del av markeringen av at det i 2017 er 500 år siden reformasjonen startet.

Utenfor kirken var det flere hundre mennesker som var møtt opp for å få et glim av den populære pave Frans som tok seg tid til å hilse på dem som hadde møtt opp.

Inne i kirken har bare plass til et par hundre personer, så bare spesielt inviterte gjester får delta. Her vil alt fra kirkeledere og kongelige til medlemmer av den svenske regjeringen være til stede.

Artikkelen fortsetter under streamen

Pave Frans besøker mandag Sverige for å promotere mer samarbeid og forening mellom kristne verden rundt. Paven skal holde en økumenisk gudstjeneste i domkirken i Lund som er en del av markeringen av at det i 2017 er 500 år siden reformasjonen startet.

Frammøtte katolikker ropte «halleluja» da flyet var vel framme.

– Betyr mye

Fra norsk side kommer biskop Bernt Eidsvig, men også tre fra Den norske kirke er invitert – deriblant preses Helga Byfuglien.

Mange spente norske katolikker har dratt til Sverige for å få med seg besøket. En av dem er Martha Rubiano Skretteberg, leder for den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas Norge. Hun skal møte paven senere i dag.

– Jeg vil ta opp de store utfordringer – flyktning og migrasjonssituasjonen vi står overfor. Jeg vil også spørre ham om hvilke råd han til gi til Caritas og andre humanitære aktører når det gjelder humanitære utfordringer, sier hun til NRK.

Martha Rubino Skretteberg i Caritas.

Martha Rubino Skretteberg i Caritas ska møte paven i sverige og be om råd.

Foto: bent Tandstad / NRK

Hun forteller at pave Frans er av stor betydning, og til stor inspirasjon for katolikker.

– Men også for mennesker som hører til andre trossamfunn og ikke-troende. Han er en viktig person som kommer med viktige budskap for oss som er knyttet til solidaritet, sosial rettferdighet og klima- og miljøspørsmål, sier hun.

Strekker ut en hånd til alle kristne

Pavene brukte før mye tid og energi på å undertrykke eller reversere reformasjonsbølgen som skylte over deler av Europa etter at Martin Luther hengte opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg den 31. oktober 1517.

Å delta på en markering av denne begivenheten ville vært utenkelig for de fleste paver unntatt Frans sine mest nylige forgjengere. Men den nåværende paven har anstrengt seg for å forbedre forholdet mellom de kristne verden rundt.

Tidligere i år ble han den første paven på nesten 1.000 år til å besøke en ortodoks patriark, og han har også strekt ut en hånd til anglikanere.

Foran besøket i Sverige har han lagt vekt på viktigheten

– Når kristne blir forfulgt og drept blir de det fordi de er lutheranere, kalvinister, anglikanere, katolikker eller ortodokse, sa paven under et intervju med to jesuittiske publikasjoner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– En blodets økumenikk eksisterer, la han til.

SISTE NYTT

Siste nytt