Hopp til innhold

Den nye paven vil ha en fattig kirke

Pave Frans vil ha en fattig katolsk kirke for de fattige. Det sa han da han møtte pressen for første gang lørdag.

Paven hilser på journalister

Pave Frans hilste på mange journalister da pressekonferansen var over.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Flere hundre journalister fra hele varden var kommet til Vatikanet for å møte det nyvalgte overhodet for den katolske kirke.

Mange av tilhørerne ropte "Viva el Papa" – "Leve Paven" da Pave Frans kom inn.

På møtet forklarte den tidligere argentinske erkebiskopen Jorge Bergoglio blant annet hvorfor han valgte navnet Frans.

– Frans av Assisi var en mann av fattigdom og av fred. Hvordan ville jeg ikke like en fattig kirke for de fattige, sa paven.

Han fortalte at han satt ved siden av brasilianske kardinalen Claudio Hummes, som er erkebiskop i São Paulo da han var blitt valgt.

– Han klemte meg og kysset meg og sa at jeg ikke må glemme de fattige. Og de ordene gikk inn her, sa paven til pressen og pekte på hodet sitt.

Dermed bestemte han seg for å ta navnet Frans, etter Frans av Assisi som var en fattigdommens og fredens mann.

– Positivt med åpenhet

Mottagelsen i Vatikanets auditorium blir sett på som et tegn for større åpenhet fra den katolske kirken.

– Det er nok positivt at Pave Frans snakker direkte til media og at han ønsker å skape tillit, sier teolog Maria J. Sammut fra Det teologiske menighetsfakultetet i Oslo. Lørdag var hun hos NRK.no for å kommentere pavens pressekonferanse og for å svare på lesernes spørsmål.

Hun mener den nye paven har en mer direkte og uformell stil enn den forrige. Pave Benedict XVI hadde riktignok også et slikt møte med pressen, men var en mer akademisk type som holdt seg strengere til manus.

– Det ser ut til at Pave Frans trives mer i rollen som en kommunikator. Han virker mer avslappet, sier Sammut.

Da seansen var over, klappet tilhørerne og mange fikk komme fram og hilse på den nye paven. En kvinne ga ham Mate, den argentinske teen han er kjent for å være glad i. En annen tilhører ga ham en Ipad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Maria J. Sammut

Teolog Maria J. Sammut syns den nye paven er flink til å kommunisere.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Flere av NRKs lesere sendte i spørsmål til den norske teologen. Du kan lese spørsmålene og svarere her:

Jon Salte
Hei. Har høyrt mykje om både dei karismatiske og frigjeringsteologiske tendensane i Latin-Amerika. Kunne du forsøkt å gjeve eit lite svar på pave Frans sitt syn, eventuelt tidlegare omgang med desse to "grupperingane"? Guds fred!


Maria J. Sammut
Hei. Ja, dette er store og viktige bevegelser i Latin-Amerika, og begge utgjør utfordringer for Den katolske kirke. Da valget av pave Frans kom som en relativt stor overraskelse på de fleste av oss, må jeg innrømme at jeg ikke kan si nøyaktig hvor han har stått i dette landskapet mens han har vært prest og biskop i Argentina. Mer generelt kan jeg si om jesuittene at der har flere av dem vært involvert i ulike frigjøringsteologiske retninger og grupperinger, og av og til har dette ikke slått an blant Kirkens ledere. Dette primært på grunn av disse teologenes politiske tilknytninger. Når det gjelder de karismatiske vil jeg si at de både er en utfordring og en inspirasjon for Kirken i Latin-Amerika. Guds fred også til deg!

Anders
Hei. Hvordan er det med paver og språk? Hvor mange er det vanlig at de behersker? Får de kurs underveis?

Maria J. Sammut
Hei. Det er ikke noen regler som sier hvor mange språk en pave skal kunne, men de siste pavene har jo alle vært språkdyktige. Det viktigste er at han kan kommunisere.

Andreas
Holder ikke paven vanligvis taler på latin? Er ikke kjent med hva som er vanlig.

Maria J. Sammut
Nei, det er ikke vanlig for paven å holde tale på latin. Han snakker det språket som er mest nyttig i den enkelte situasjonen.

Hei. Vet du hvordan pave Frans forholder seg til den tradisjonelle messen?

Maria J. Sammut
Jeg vet dessverre ikke hvordan Pave Frans forholder seg til den tradisjonelle messen. Kanskje vil vi få se noen tegn på hvordan han forholder seg til liturgi under innsettelsesmessen.

Arne
Er det noen sannsynlighet at Paven vil komme til Norge igjen?

Maria J. Sammut
Hadde det vært før 1956 ville han nok ikke fått lov, for da var jo ikke jesuitter tillatt i Norge :-) Fra spøk til alvor så vil jeg vel si at han nok prioriterer andre steder å reise til før Norge, men man skal aldri si aldri.

anon :)
Hva er begrunnelsen for sølibatet?

Maria J. Sammut k
Kort fortalt er den teologiske begrunnelsen for det obligatoriske sølibatet for prester i Den katolske kirke at Kristus selv var sølibatær. Men det er klart at historisk sett har dette kommet inn både som en praktisk ordning for at prestene skal ha tid til å vie seg helt til tjenesten, og for å forhindre nepotisme. Dette er imidlertid et punkt som diskuteres, og Østkirken praktiserer dette annerledes enn Vestkirken.

Espen
Vil pave Frans bruke den røde mozetta og camauro som pave emeritus Benedict XVI? Eller vil ha fremstå som en from mann uten "luksus"?


Maria J. Sammut
Jeg vet ikke hva paven vil bruke, men man kan merke seg at han ikke brukte den røde kappen da han kom på balkongen like etter valget på onsdag. Han har helt klart en enkel stil, og det har vi sett flere tegn på, bl.a. at han tok bussen sammen med kardinalene etter konklavet i stedet for å kjøre i limousinen som kom for å hente ham. Det vil bli spennende å se hvordan dette vil utvikle seg.

Anders
Hvordan er Norges diplomatiske forhold til Vatikanet/Den hellige stol?

Maria J. Sammut
Norge har diplomatiske forbindelser med Den hellige stol. Her er en link til et intervju med ham som nå har denne rollen. Hør intervjuet her.

Alexis Brunstein
Jeg leste i Argentinske aviser og ser her at han vil ikke at folk bøyer seg for å kysse fiskerringen.


Maria J. Sammut
Fiskerens ring – som jo er en henvisning til at paven er etterfølger til Peter, den enkle fiskeren fra Galilea – har det vært vanlig prosedyre å kysse som et tegn på respekt for embetet. Det er sikkert riktig at Pave Frans ikke ønsker å videreføre denne tradisjonen. Jeg vil tilføye at allerede Pave Benedikt XVI ga klar beskjed om at han ikke ønsket denne tradisjonen, så her er det en linje til forgjengerens praksis.

Jens
Har paven noen konkrete planer for å rydde opp i overgrepssakene? tipper du har sett "mea maxima culpa" som viser svikt helt opp til pavestolen.

Maria J. Sammut: Jeg antar og håper at paven vil gjøre alt han kan for å rydde opp i denne tragiske delen av Kirkens liv. Her vil jeg tilføye at den som faktisk har satt i gang dette oppryddingsarbeidet, er Pave Benedikt XVI. Han begynte med det før han ble pave, men også i pavestolen har han arbeidet hardt for dette, bl.a. med å sende en stor delegasjon til USA for å "ransake" alle presteseminarene der og for å rydde opp

Torbjørn W. Engel
Hvordan forholdt pave Frans seg til frigjøringsteologien?

Maria J. Sammut: Jeg vet dessverre ikke så mye konkret om hvordan Pave Frans har forholdt seg til dette, men jeg vet jo at jesuittene i Latin-Amerika har balet med dette i mange år. De har hatt representanter for begge sidene, altså både banebrytende frigjøringsteologer og sterke motstandere av denne teologien. Kirkens hierarki har jo for det aller meste vært kritiske, men da ikke siden de er imot arbeid blant de fattigste. Problemet har vært koblingen til marxistisk politikk og til en verdsliggjøring av det teologiske begrepet frelse.

Maria J. Sammut: Det er veldig positivt at paven har tatt initiativ til å møte media, og veldig tillitvekkende å se at han fremstår så avslappet, rolig og kommunikativ. Jeg håper og tror dette vil utvikle seg i tiden som kommer slik at Kirken kan bli bedre på kommunikasjon med den moderne vreden. Forhåpentligvis vil også mediene følge opp og vise interesse for et videre felt av Kirkens liv enn bare det som har umiddelbar tabloid interesse. Jeg gleder meg til å se utviklingen. Takk for fine spørsmål til alle dere som har fulgt med på dette nettmøtet!

SISTE NYTT

Siste nytt